PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 462 |

Tytuł artykułu

Wplyw technologii zakiszania na jakosc i wartosc pokarmowa kiszonek z porostu lakowego i kukurydzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzane badania nad jakością i wartością pokarmową kiszonek z traw i kukurydzy wykazały, że lepszą jakość kiszonki uzyskuje się przy zakiszaniu w belach owijanych folią lub rękawach foliowych, niż w zbiornikach przejazdowych. Dodatek preparatu Sill-All spowodował wyprodukowanie kiszonki lepszej jakości. Stwierdzono korzystne oddziaływanie preparatu Sill-All na produkcję kwasu mlekowego w kiszonce z traw i z kukurydzy.
EN
The study on grass and maize silage quality and nutritive value showed that much better quality indices could be obtained at ensiling big bales wound around with the foil or put into polyethylene foil tubes, than at ensiling in horizontal clamps. The use of Sill-Al microbiological additive also improved the silage quality. Positive effect of the Sil-Al inoculant application on lactic acid content in ensiled grass and maize was observed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

462

Opis fizyczny

s.423-429,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Obecne Zootechniky, Vyzivy a Krmeni Zvirat, Jihoceska Univerzita w Czeskich Budziejowicach
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

  • Jambor V., Siske V. 1997. The effect of the lecel multistrain lactic acid bacteria inoculant on the fermentation process in maize silage. Proc. 8th Symposium „Forage Conservation”, Brno: 120 - 121.
  • Kadlec J., Cermak B., Novotny D., Lad F. 1998. Prumeme hodnoty ADF a NDF u purodni hmote a v silazich trav, jetele, vojtesky a kukurica. Sbornik z mezinarodni konference „Produkce a vyuziti objemnych krmir”, Brno 21. IV. 1998: 82 - 85.
  • Novotny D., Cermak B., Kadlec J., Lad F. 1997. Composition of energy volne of green foder and its silage making with the use of tube technology. Sbornik, Zemedelska Fakulta, Jihoceska Univerzita, XIV, Zootechnicka rada: 34 - 37.
  • Mikołajczak J., Podkówka W. 1986. Wtórna fermentacja w kiszonkach. CBR Warszawa: 51 ss.
  • Podkówka W. 1978. Nowoczesne metody kiszenia pasz. PWRiL Warszawa: 378 ss.
  • Podkówka W. 1987. Jakość a wartość pokarmowa kiszonek. Przegl. Hod. 13: 227 - 229.
  • Podkówka W., Potkański A. 1993. Wpływ czynników chemicznych i fizycznych na przydatność pasz do zakiszania. Post. Nauk Roln. 1: 24 - 42.
  • Podkówka Z. 1993. Zastosowanie metody NIRS i aparatu Infra Alyzer 450 firmy Braun-Luebbe do oznaczania składu chemicznego pasz objętościowych i treściwych. Mat. konfer. pt. „Zastosowanie metody bliskiej podczerwieni (NIR) do oznaczania składu chemicznego produktów rolno-spożywczych”. Bydgoszcz, 8 stycznia: 19 - 25.
  • Zastawny J., Paluch B., Krzywic H., Jankowska-Huflejt H. 1997. The inflence of harvest and preservation technology on the nutritive value of silage from grassland. Proc. 8th Symposium „Forage Conservation” Brno: 154 - 155.
  • Zeman L. 1995. Katalog krmiv. VUVZ Pohorelice: 465 ss.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-0e3388bc-089b-4ba7-ac06-9f00836be9ef
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.