PL
W dwóch doświadczeniach wazonowych badano wpływ zróżnicowanej wilgotności gleby (35, 55 i 75% maksymalnej pojemności wodnej gleby) na zawartość mikroelementów w roślinach owsa, konopi, rzepiku i buraków pastewnych. Wzrost wilgotności gleby z 35 do 55% zwiększył w częściach nadziemnych roślin zawartość Fe, a wzrost do 75% zawartość Fe i B, Poziom Mn obniżał się w miarę wzrostu uwilgotnienia podłoża.
EN
The authors conducted two pot experiments — the first with oats, the second with oats, hemp, turnip-like rape, and mangolds, in which they investigated the effects of differentiated soil moisture content (35, 55, and 75% of the maximum soil water capacity) on the contents of Fe, Mn, Zn, Cu, B, and Mo in plants. The increase of soil moisture content from 35 to 55% increased the content of Fe in plants tops, and a further increase to 75% — that of Fe and B. The level of Mn decreased with increasing soil moisture content (table 1, fig, 1), A good supply of water to plants favoured the transport of Fe and (except oats) also Cu from roots to plant tops.