PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 31 | 2 cz.1 |

Tytuł artykułu

Identyfikacja napromieniowanej zywnosci w Polsce

Warianty tytułu

EN
Detection of irradiated food in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

Opis fizyczny

s.204-210,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Chemii i Techniki Jadrowej, Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. Directive 1999/2/EC of the European Parliament and of the Council of 22 February 1999 on the approximation of the Member States concerning foods and food ingredients treated with ionising radiation. Off. J. European Communities L 66/16- 23, (13.03.1999).
  • 2. Directive 1999/3/EC of the European Parliament and of the Council of 22 February 1999 on the establishment of a Community list of food and food ingredients treated with ionising radiation. Off. J. European Communities L 66/24-25, (13.03.1999).
  • 3. Kruszewski M., Malec-Czechowska K., Dancewicz A.M., et al.: Application of the DNA comet assay for detection of irradiated meat, Nukleonika, 1998, 43, 2, 147.
  • 4. Lehner K., Stachowicz W.: Wykrywanie i oznaczanie radiacyjnie indukowanych węglowodorów w próbkach mięsa za pomocą chromatografii gazowej jako metoda identyfikacji napromieniowania żywności. Warszawa, Raporty IChTJ, 2000, Seria B nr 7.
  • 5. Lehner K., Stachowicz W.: Stability of the epr signal produced by ionizing radiation in spices and seasonings. Annual Report, 2003.
  • 6. Malec-Czechowska K., Dancewicz A.M., Szot Z.: Screaning method for detection of irradiated cereal grains. Nukleonika, 1997, 42, 4, 847.
  • 7. Malec-Czechowska K., Stachowicz W., Dancewicz A.M., et al.: Application of epr spectrometry, thermoluminescence, analyses of DNA damage and germination power for detection of irradiated foods. Nukleonika, 1999, 44, 4, 549.
  • 8. Malec-Czechowska K., Stachowicz W.: Detection of irradiated components in flavour blends composed of non-irradiated spices, herbs and vegetable seasonings by thermoluminescence method, Nukleonika, 2003, 48, 3, 127.
  • 9. PN-EN 1786. Artykuły żywnościowe. Wykrywanie napromieniowania żywności zawierającej kości. Metoda spektroskopii ESR, 2000.
  • 10. PN-EN 1787. Artykuły żywnościowe. Wykrywanie napromieniowania żywności zawierającej celulozę metodą spektroskopii ESR, 2001.
  • 11. PN- EN 1788. Artykuły żywnościowe. Termoluminescencyjne wykrywanie napromieniowania żywności, z której mogą być izolowane minerały krzemianowe, 2002.
  • 12. PN- EN 13708. Artykuły żywnościowe. Wykrywanie napromieniowania żywności zawierającej cukry krystaliczne metodą spektroskopii ESR, 2003.
  • 13. PN- EN 13784. Artykuły żywnościowe. Metoda kometowa DNA do wykrywania napromieniowania żywności. Metoda skriningowa, 2003.
  • 14. PN- EN 1784. Artykuły żywnościowe. Wykrywanie napromieniowania żywności zawierające tłuszcze. Chromatografia gazowa węglowodorów, 2004.
  • 15. Stachowicz W.: Identyfikacja żywności utrwalanej radiacyjnie, Roczn. PZH, 1995, XLVI, 4, 329.
  • 16. Stachowicz W., Malec-Czechowska K., Dancewicz A.M., et al.: Accredited laboratory for detection of irradiated foods in Poland. Radiat. Phys. Chem., 2002, 63, 427.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-0d815a0f-0435-4ccd-a3ee-8a42c03ef5a8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.