PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 61 | 07 |

Tytuł artykułu

Karotenoidy i ich funkcje biologiczne. Barwniki naturalne

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Carotenoids and their biological activity

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Karotenoidy topomarańczowoczerwone barwniki rozpowszechnione w przyrodzie. Są dodawane do wielu produktów żywnościowych, napojów oraz pasz dla zwierząt w formie naturalnych ekstraktów bądź związków wytworzonych w drodze syntezy chemicznej. Karotenoidy pełnią ściśle określone funkcje biologiczne. Dla człowieka są źródłem witaminy A. Mają właściwościprzeciwutleniające, dzięki czemu chronią organizm przed szkodli- wymi formami tlenu (np. tlenem singletowym) oraz rodnikami powstającymi na drodze wielu reakcji, zwłaszcza stresu oksydacyjnego. A więc karotenoidy dodane do produktów spożywczych jako barwniki pełnią również ważne funkcje fizjologiczne i ochronne oraz przyczyniają się do poprawy zdrowia człowieka.
EN
Carotenoids are orange-red dyes which are widely distributed in nature. They are added to manyfoods products, beverages and feeding staff as natural extracts or synthetic compounds. The carotenoids are the main source of vitamin A. Moreover, carotenoids support a lot of biological process in living organisms. Carotenoids protect organism against reactive oxygen species and radicals, eg. oxidative stress, because they are strong antioxidants. Hence, carotenoids added to food as colouring matter serve also as important physiological mediators and influence health of man.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

61

Numer

07

Opis fizyczny

s.32-34

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-0cec444e-85b1-4550-9044-486a20fce431
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.