1. Contor L.: Process for the assessment of Scientific Suport for Claims on foods (PASSCLAIM): overall introduction. Eur. J. Nutr., 2003, 42, Suppl. 1, I/3-I/5.
2. Cummings J.H., Pannemans D., Persin Ch.: PASSCLAIM - Report of the First Plenary Meeting including a set of interim criteria to scientifically substantiate claims on foods. Eur. J. Nutr., 2003, 42, Suppl. 1, I/112-I/119.
3. Dyrektywa Rady 79/ 112/EEC z 18 grudnia 1978 r. w sprawie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych (Dz. Urz. WE L 33/1 z 08.02.1979 r.).
4. Dyrektywa 2000/13/EC z dnia 20 marca 2000 r. o zbliżeniu ustawodawstwa państw członkowskich w odniesieniu do znakowania, prezentacji i reklamy produktów spożywczych. (Dz. Urz. WE L 109 z 6. 05. 2000 r.).
5. Dyrektywa 2003/89/EC z dnia 10 listopada 2003 r. zmieniająca dyrektywę 2000/13/EC w odniesieniu do oznaczania składników obecnych w środkach spożywczych (Dz. Urz. WE L 308/15 z 25. 11. 2003 r.).
6. Materiały z konferencji „Znakowanie żywności” w ramach projektu Phare 2001 „Food Safety System”, Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 9 lipca 2003 r.
7. Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 z późn. zm.).
8. Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o zmianie i uchyleniu niektórych ustaw w związku z uzyskaniem przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej. Dz. U. Nr 96, poz. 959.
9. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych. Dz. U. Nr 220, poz. 1856 z późn. zm.
10. Rozporządzenie (WE) Nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy. Dz. Urz. WE L 268 z 18. 10. 2003 r.
11. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 258/97/WE z dnia 27 stycznia 1997 r. w sprawie nowych produktów spożywczych i nowych składników żywności. O. J. L 187 z 20.07.1999 r.
12. Rozporządzenie Rady (WE) Nr 1139/98 z dnia 26 maja 1998 r. w sprawie obligatoryjnego wskazania w oznakowaniu niektórych produktów żywnościowych wytworzonych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie innych danych niż przewidziane dyrektywie 79/112/EWG. O. J. L 187 z 20.07.1999 r.
13. Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 50/2000 z dnia 10 stycznia 2000 r. w sprawie oznakowania produktów żywnościowych i składników żywności zawierających dodatki i środki aromatyzujące zmodyfikowane genetycznie lub wytworzone z organizmów zmodyfikowanych genetycznie. O. J. C 323 z 14.11.2000 r.
14. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1830/2003 z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dotyczącej możliwości śledzenia i etykietowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz dotyczącej możliwości śledzenia i etykietowania produktów żywnościowych i paszowych wytworzonych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie zmieniające dyrektywę 2001/18/WE. O. J. L 268 z 18.10.2003 r.
15. Rozporządzenie Komisji WE 2295/2003 z dnia 23 grudnia 2003 r wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia 1907/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj. O. J. L 072 z 11.03.2004 r.
16. Rozporządzenie Rady (WE) 2991/94 z dnia 5 grudnia 1994 r. określające normy dla tłuszczów do smarowania. O. J. L 008 z 11.01.1997r.
17. Wierzejska R., Szponar L.: Znakowanie środków spożywczych - europejskie i krajowe regulacje prawne. Przem. Spoż., 2003, 8, 68-76.
18. Zarządzenie Nr 144 Ministrów Przemysłu Spożywczego i Skupu, Handlu Wewnętrznego i Usług, Handlu Zagranicznego i Gospodarki Morskiej oraz Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego z 31 lipca 1975r. w sprawie oznaczania środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych. Dz. Urz. MPS i S Nr 5, poz. 27.