PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 57 | 07 |

Tytuł artykułu

Ocena dzialania bakteriobojczego i grzybobojczego preparatu P3 Hypochloran do dezynfekcji

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było ustalenie, czy nowy preparat P3 Hypochloran (Ecolab) wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe w stosunku do szczepów bakterii (Enteroccocus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus) i grzybów (Aspergillus niger, Candida albicans, Geotrichum candidum). Preparat, który w warunkach badania określonych normą PN-EN 1040; 1997 powodował redukcję liczby zdolnych do życia bakterii 105-krotną lub większą w czasie 60 min lub krótszym, określano jako mający działanie bakteriobójcze. Preparat, który w warunkach badania określonych normą PN-EN 1275; 2000 powodował redukcję liczby zdolnych do życia grzybów 104-krotną lub większą w czasie 60 min lub krótszym, określano jako mający działanie grzybobójcze. Preparat P3 Hypochloran w stężeniu 0,10% w czasie 5 min i dłuższym wykazywał działanie bakteriobójcze w stosunku do wszystkich szczepów bakterii użytych do badań. Najbardziej wrażliwy na działanie P3 Hypochloranu spośród grzybów był szczep G. candidum; stężenie 0,025% hamowało wzrost grzyba po 15 min. Preparat hamował wzrost C. albicans w stężeniu 0,15% i A. niger w stężeniu 0,30% po 15 min.
EN
The aim of the study was to determine whether the new preparation P3 Hypochloran (Ecolab) shows bactericidal activity towards Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus and fungicidal activity towards Aspergillus niger, Candida albicans, Geotrichum candidum. Preparation, which under the test conditions defined by PN-EN 1040 (1997) Standard caused decrease of bacteria count by 105 or more was described as bactericidal. Preparation, which under the test conditions defined by PN-EN1275 (2000) Standard caused decrease of fungi count by 104 or more was described as fungicidal. P3 Hypochloran in the concentration of 0.10% after 5 min. contact and longer time showed bactericidal activity towards all bacterial strains tested in the study. The most sensitive to P3 Hypochloran among the all fungi was the strain G. candidum; the concentration of 0.025% inhibited the fungi growth after 15 min. The preparation inhibited the C. albicans growth with 0.15% concentration and A. niger with 0.30% concentration after 15 min. treatment.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

07

Opis fizyczny

s.15-16,bibliogr.

Twórcy

  • Centralne Laboratorium Chlodnictwa, Lodz
autor
  • Centralne Laboratorium Chlodnictwa, Lodz

Bibliografia

  • [1] Anderson R. L.: 1989. Iodophor antiseptics: intristic microbial contamination with resistant bacteria. Infect. Control Hosp. Epidemiol., 10, 443-6.
  • [2] Białasiewicz D., Królasik J., Majczyna D.:2003. Evaluation of bactericidal activity of a new preparation P3 Tsunami used for disinfection of frozen fruit and vegetables. Pol. J. Food Nutr. Sci., 12/53.
  • [3] Krzywicka H., Janowska J., Tadeusiak B., Zarzycka E.:1998. Wrażliwość na środki dezynfekcyjne szczepu Pseudomonas species wyizolowanego z wody destylowanej. Roczn. PZH, 49, 331-39.
  • [4] PN - EN 1040: 2000. Chemiczne środki dezynfekcyjne i antyseptyczne. Podstawowe działanie bakteriobójcze. Metody badania i wymagania. Polski Komitet Normalizacyjny.
  • [5] PN-EN 1275: 2000. Chemiczne środki dezynfekcyjne i antyseptyczne. Podstawowe działanie grzybobójcze. Metody badania i wymagania. Polski Komitet Normalizacyjny.
  • [6] Stefańska J.: 2000. Substancje czynne środków dezynfekcyjnych - mechanizmy działania, oporność drobnoustrojów. Mikrobiologia Medycyna, 22, 17-24.
  • [7] Zaleski S.J.: 1987. Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 137-150.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-0b4348d2-7991-42a1-8692-742cdae5bee2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.