PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 52 | 12 |

Tytuł artykułu

Badania bieglosci laboratorium w zapewnieniu jakosci analizy zywnosci

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania biegłości są jednym z najważniejszych elementów systemu zapewnienia jakości analiz laboratorium analitycznego. Ich podstawowa rola polega na regularnej i obiektywnej ocenie dokładności wyników laboratorium przez niezależny ośrodek zewnętrzny oraz promowaniu poprawy jakości wyników analiz, zwłaszcza rutynowych. Pozwalają one także określić zdolność (kompetencje) laboratorium do wykonywania określonych analiz. W artykule omówiono organizację badań biegłości i sposób oceny wyników dokonywanej przez organizatora badań. Przedstawiono także aktualnie prowadzone międzynarodowe badania biegłości w zakresie analizy żywności, korzyści wynikające z udziału w takich badaniach, a także ich ograniczenia.
EN
Testing of the laboratory proficiency is one of the most important elements of quality assurance system in an analytical laboratory. The key objectives of proficiency testing involve the regular and objective assessment of the accuracy of laboratory results, obtained in its day-to-day work, by independent external agency, and the promotion of improvements in the quality of analytical data, especially results of routine analysis. Such testing may also assess the competence of a laboratory to undertake specific analyses. Currently operating international proficiency testing schemes in the field of food analysis, benefits of participation in the proficiency testing schemes and limitations of these schemes are also presented.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

52

Numer

12

Opis fizyczny

s.11-13,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Biotechnologii Przemyslu Rolno-Spozywczego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] Garfield F.K.M.: 1991. Quality assurance principle for analytical laboratories. AOAC Int., 87-94.
  • [2] Thompson M., Wood R.: 1993. The harmonized protocol for the proficiency testing of (chemical) analytical laboratories. Pure Appl. Chem., 65, 2123-2144.
  • [3] Golimowski J.: 1998. Błędy systematyczne w analizie śladowej, w: Problemy jakości analizy-śladowej w badaniach środowiska przyrodniczego, red. A. Kabata-Pendias i B. Szteke, wyd. Żak, 109-134.
  • [4] Lawn R., Thompson M., Walker R.: 1997. Proficiency Testing in Analytical Chemistry. The Royal Society of Chemistry, LGC, Thomas Graham House, The Science Park, Cambridge ss. 109.
  • [5] Key P.E., Patey A., Rowling S., Wilbourn A., Worner F.M.: 1997. International proficiency testing of analytical laboratories for foods and feeds from 1990 to 1996: The experiences of the United Kingdom Food Analysis Performance Assessment Scheme. J. AOAC International, 80, 895-899.
  • [6] Houba V.J.G.: 1997. WEPAL Newsletter, 2 (2).
  • [7] Szteke B., Jędrzejczak R.: 1998. Kryteria oceny wyników analizy śladowej metali w żywności, w: Problemy jakości analizy śladowej w badaniach środowiska przyrodniczego, red. A. Kabata-Pendias i B. Szteke, wyd. Żak, 251-264.
  • [8] Żmudzki J., Niewiadowska A., Semeniuk J., Szkoda J.: 1998. Kontrola jakości metod i laboratoriów w weterynaryjnym systemie badań pozostałości chemicznych, w: Problemy jakości analizy śladowej w badaniach środowiska przyrodniczego, red. A. Kabata-Pendias i B. Szteke, wyd. Żak, 265-279.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-0acc7be4-c107-400b-b6f5-c6fcd7b2d2aa
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.