PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2005 | 50 | 08-I |

Tytuł artykułu

Wplyw rodzaju tektury falistej na jakosc opakowan

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Odporność pudeł na nacisk statyczny zależy w dużym stopniu od rodzaju i jakości tektury, z której zostały wykonane oraz od wymiarów pudła. Istnieje wiele równań korelacyjnych pozwalających prognozować wartość BCT(odporności na nacisk statyczny) na podstawie własności tektury falistej oraz wymiarów geometrycznych pudła.
EN
Stacking strength of boxes depends to a great extent upon the type and quality of corrugated board from which they have been manufactured and upon the dimensions of boxes. There exist many correlation equations permitting to forecast the value of the BCT (stacking strength) on the basis of the corrugated board properties and geometric dimensions of boxes.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

50

Numer

Opis fizyczny

s.16-22,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Papiernictwa i Poligrafii, Politechnika Lodzka, Lodz
autor
  • Instytut Papiernictwa i Poligrafii, Politechnika Lodzka, Lodz

Bibliografia

  • [1] Biernat S.: Wykorzystywanie wskaźnika WZT przy produkcji pudeł z tektury falistej, Opakowanie 39, 4, s. 9-15 (1993).
  • [2] www.opakowanie.org
  • [3] www.opakowanie.com.pl
  • [4] Jakowski S., Łucewicz K., Stankiewicz W.: Kryteria oceny jakości pudeł z tektury falistej cz. I. Opakowanie 25, 4, s. 24-28 (1979).
  • [5] Tenzer H.J., Grossman V.: Wytyczne zróżnicowania asortymentu tektur falistych. Opakowanie 35, 3, s. 10-12 (1989).
  • [6] Markström H.: Testing Methods and Instruments for Corrugated Board. Lorentzen & Wettre, Stockholm 1988.
  • [7] Batelka J.J.: The effect of boxplant operations on corrugated board edge crush. Tappi J. 77, 4 s. 193-198 (1994).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-0a8aa52a-b169-445f-93eb-48bed3827d0b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.