PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 43 | 11 |

Tytuł artykułu

Utylizacja wybranych produktow odpadowych przemyslu owocowo-warzywnego

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono wybrane metody utylizacji produktów odpadowych przemysłu owocowo-warzywnego wychodząc naprzeciw systemowym działaniom na rzecz ochrony środowiska ISO 14000. Niemal wszystkie surowce odpadowe mają szansę stać się cennym surowcem wtórnym lub produktem ubocznym, pod warunkiem opracowania możliwie bezodpadowej i niskoenergetycznej technologii ich przetwarzania, najlepiej przy wykorzystaniu potencjału zakładów je wytwarzających i uzyskaniu opłacalności produkcji wynikającej także z popytu na otrzymane wyroby.
EN
In article there are presented some methods, which are used in utilisation of waste products in fruit and vegetable industry. These methods meet in halfway the system activities for the benefit of environment protection under the rules of ISO 14000. Almost all-waste materials have the chances to become the valuable repeated raw materials or by-products. There is one condition: it 's necessary to work up the possibly nonwaste and low-energetic technology of their processing. The best should be to use the potential of factory, where these materials are coming into being. The profitability of this activity, in the face of demand for obtained products, is also essential.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

43

Numer

11

Opis fizyczny

s.38-40

Twórcy

autor

Bibliografia

  • [1] Borończyk P., Białkowska M., Gwardys P., Fatyga K., Pokrywka В.: Bilans barwników antocyjanowych w koncentratach z czarnych porzeczek. „PFiOW", 1985, 6, 26-28.
  • [2] Borycka B.: Wytłoki owocowe w kompozycjach błonnikowych. „PFiOW", 1996, 12, 37-39.
  • [3] Borycka B., Zuchowski J.: Bogatobłonnikowe sorbenty metali z wytłoków owocowych. „PFiOW", 1997, 3, 26-28.
  • [4] Borycka B.: Nowe możliwości zagospodarowania odpadów owocowo-warzywnych. Materiały konferencyjne: Zagospodarowanie odpadów przemysłu skórzanego i mleczarskiego, Radom, 1996, p. 43.
  • [5] Dienszczykow M.: 1969, Odpady przemysłu spożywczego i ich wykorzystanie, WNT, Warszawa.
  • [6] Gryss Z: 1972, Wykorzystanie odpadów przemysłu owocowo-warzywnego, WNT, Warszawa.
  • [7] Kumider J.: 1996, Utylizacja odpadów przemysłu rolno-spożywczego. Aspekty towaroznawcze i ekologiczne. AE, Poznań.
  • [8] Nosecka B., Szczepaniak I.: Sytuacja w przetwórstwie owoców i warzyw. 1993, „PFiOW", 1994, 3, 17-19.
  • [9] Nosecka B.: Rynek i przetwórstwo owocowo-warzywne na tle procesów integracji z UE. „PFiOW", 1997, 8, 27-29.
  • [10] Rembowski E.: Wykorzystanie odpadów w przemyśle owocowo-warzywnym. „PFiOW", 1985, 10, 31-32.
  • [11] Soska Z: Wykorzystanie wytłoków jabłkowych. „PFiOW", 1988, 11, 24-26.
  • [12] Żuchowski J.: 1997, Towaroznawstwo zwierzęcych surowców odpadowych. PWN, Warszawa.
  • [13] Ustawa z 27 czerwca 1997 r. „O odpadach", Dz. U. Nr 96, poz. 592.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-0a80e4e0-73a4-4a6e-ba0d-b3661e024bb5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.