Przedstawiono prorynkowe procesy adaptacyjne w wybranych przedsiębiorstwach przemysłu mięsnego. Scharakteryzowano tez cechy rozwoju przedsiębiorstw. Wykorzystując schemat omówiono ograniczenia adaptacyjności i sposoby ich eliminacji.
EN
The adaptation process to market conditions in some selected meat plants was presented. Plant development attributes were characterized too. The barriers of meat plant adaptation and their elimination were discussed.
Instytut Przemyslu Miesnego i Tluszczowego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
Bibliografia
[1] IPMiT: Uzyskane (w czternastu przedsiębiorstwach przemysłu mięsnego) wyniki gospodarcze w 1993 r. i dwóch miesiącach 1994 r. - ankiety.
[2] IPMiT: Zmiany ekonomiczno-techniczne (w sześciu) przedsiębiorstwach.
[3] MRiGŻ: Informacja o przekształceniach własnościowych w przedsiębiorstwach gospodarki rolnej, przemysłu rolno-spożywczego i obsługi rolnictwa - stan na 30.06.1994 r.
[4] Pasternak K.: Gospodarność i adaptacyjność przedsiębiorstw przemysłu mięsnego. Gospodarka Mięsna, 1994,46, 10, 10-12.
[5] Turska A.: Rozmowa z Janem Augustynowiczem - prezesem zarządu spółki Sokołowskie Zakłady Mięsne S.A. Życie Gospodarcze, 10.04.1994 r.
[6] Urban R.: Kryzys przemysłu mięsnego. Gospodarka Mięsna, 1994, 46, 4, 9-11.