PL
Stosując chromatografię kolumnową i cienkowarstwową badano występowanie poszczególnych karotenoidów w niektórych częściach ciała 5 gatunków ryb fitofagów. Badaniami objęto takie gatunki jak: Rutilus rutilus, Rutilus rutilus heckeli, Scardinus erythrophtalmus, Chondrostoma nasus oraz Rrhodeus sericeus amarus. W wyniku badań ustalono obecność takich karotenoidów jak: ß-karoten, a-kryptoksantyna, ß-kryptoksantyna, luteina, zeaksantyna, tunaksantyna, epoksyd luteiny, echinenon, 3'-hydroksy- echinenon, 4'-hydroksyechinenon, kantaksantyna, a-doradeksantyna, ß-doradeksantyna, fenikoksan- tyna, idoksantyna, astaksantyna, rodoksantyna, oraz ester 2'-norastaksantyny. Wspólnymi karotenoidami dla wszystkich badanych gatunków ryb okazały się ß-kryptoksan- tyna, zeaksantyna oraz astaksantyna. Na podkreślenie zasługuje wykazanie w płetwach płoci i wzdręgi obecności estru 2'-norasta- ksantyny. Byłoby to pierwsze wykazanie tego karotenoidu u przedstawicieli ryb słodkowodnych. Podano również ogólną zawartość karotenoidów oraz stosunki procentowe poszczególnych z nich. Ogólna zawartość karotenoidów wahała się od 0,075 (płetwy Chondrostoma nasus) do 36,890 pg g'1 świeżej masy (jelita Rutilus rutilus). Jeśli chodzi o badane części ciała to najzasobniejszymi w karotenoidy okazały się wątroby i jelita badanych gatunków ryb.