PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 462 |

Tytuł artykułu

Badania nad wartoscia pokarmowa kiszonek z mieszanek traw z motylkowatymi. Czesc I. Sklad chemiczny i wartosc pokarmowa kiszonek

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie składu chemicznego i wartości pokarmowej czterech kiszonek z różnych mieszanek traw z motylkowatymi. Skład chemiczny uzyskanych kiszonek był podobny, a jakość niska. Współczynniki strawności były zbliżone, ale w przypadku mieszanki BI były one najniższe (oprócz strawności włókna).
EN
The aim of study was to define the chemical composition and nutritive value of four silages from different grass and legume mixtures. The chemical compositions of obtained silages were similar, and their quality - poor. The digestibility coefficients were close to each other but it was noticed that the B1 mixture showed the lowest ones (except of that for the fibre).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

462

Opis fizyczny

s.325-331,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna im. J.J.Sniadeckich, ul. Mazowiecka 28, 85-084 Bydgoszcz

Bibliografia

  • Burgstaller G. 1984. Praktyczne żywienie bydła. PWRiL, Warszawa. 302 ss.
  • Dorszewski P. 1989. Wpływ dodatków mikrobiologicznych na jakość i wartość pokarmową kiszonek z koniczyny czerwonej z tymotką. Prace Wydziału Nauk Przyrodniczych. Prace Komisji Nauk Rolniczych i Biologicznych XXVIII. Seria B. Nr 38. Bydgoskie Towarzystwo Naukowe. PWN. Warszawa-Poznań: 65 - 73.
  • Dorszewski P. 1996. Chemical composition and digestibility of different mixtures of grass and legumes. Zbornik z medzinärodnej vedeckej konferencie „Agronomická fakulta a vývoj pol’nohospodarstva na Slovensku”, April, Nitra, Slovak Republic: 152 - 155.
  • Dorszewski P. 1997. Quality and stability of silages produced from grass-clover mixtures. In: Proc. Int. Symp. „Forage Conservation”, 29 September - 1 October, Brno, Czech Republic: 118 - 119.
  • Dorszewski P., Podkówka Z. 1989. Jakość, wartość pokarmowa i stabilność kiszonek z lucerny sporządzonych z różnymi dodatkami. Prace Komisji Nauk Rolniczych i Biologicznych XXVIII. Bydgoskie Towarzystwo Naukowe. Prace Wydziału Nauk Przyrodniczych. Seria B. Nr 38. PWN. Warszawa-Poznań: 39 - 51.
  • Gawęcki (red.). 1983. Ćwiczenia z żywienia zwierząt i paszoznawstwa. AR Poznań: 212 ss.
  • Ostrowski R. 1996. Współzależności między zawartością suchej masy i składników pokarmowych a jakością kiszonek z traw, wynikające z wieloletnich badań kontrolnych. Biul. Inf. IZ 34(4): 93 - 99.
  • Podkówka W., Podkówka Z., Dorszewski P. 1992. Silierversuche mit Luzerne in Polen. Luzerne-Kolloquium mit internationaler Beteiligung. Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg. 12-13. März. Halle (Saale): 112 - 116.
  • Podkówka W., Podkówka Z., Dorszewski P. 1995. Badania nad zakiszaniem lucerny w Polsce. Post. Nauk Rol. 1: 21 - 36.
  • Pyś J.B., Brzóska F. 1991. Porównanie strawności suchej masy kiszonek z traw oznaczonej metodami in vivo i in vitro. Rocz. Nauk. Zoot. 18(1 - 2): 265 - 274.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-098c7973-4b22-4813-9ec7-1feda1df6346
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.