PL
Wiedza żywieniowa rodziców dzieci przedszkolnych z Nowego Sącza i okolic. 2. Żywienie w profilaktyce chorób dietozależnych. Wiedza żywieniowa rodziców ma kluczowe znaczenie dla zdrowia dziecka przedszkolnego, gdyż decyduje ona o sposobie żywienia oferowanego dzieciom przez rodziców. Rodzice zazwyczaj nie są świadomi, że ich dzieci, już w tak wczesnym wieku, są narażone na choroby dietozależne, takie jak otyłość, choroby układu krążenia czy cukrzyca typu 2. Celem pracy była ocena wiedzy rodziców dzieci w wieku przedszkolnym z Nowego Sącza i okolic na temat żywienia w profilaktyce chorób dietozależnych. Badaniami ankietowymi objęto rodziców 121 dzieci sześcioletnich uczęszczających do przedszkoli w Nowym Sączu i okolicach. Statystyczną analizę wyników przeprowadzono zgodnie z metodologią podaną w części 1. Stwierdzono statystycznie istotny wpływ płci dziecka na odpowiedzi na pytanie dotyczące wpływu tłuszczów roślinnych na miażdżycę. Prawidłowej odpowiedzi na to pytanie udzieliło więcej rodziców chłopców niż dziewczynek (50,0% vs 62,5%). Rodzice chłopców wykazali się lepszą znajomością zasad żywienia w profilaktyce chorób dietozależnych. Z uwagi na duże braki w wiedzy żywieniowej rodziców należałoby rozważyć możliwość zorganizowania kursów obejmujących zasady żywienia w profilaktyce chorób dietozależnych oraz wydania książek popularno-naukowych z tego zakresu.
EN
Parents’ nutritional knowledge is of vital importance to preschool children’s health as a determinant of parents’ feeding practices. Most parents are unaware that their children, even at such early age, are prone to diet-related diseases, such as obesity, cardiovascular diseases or type 2 diabetes. The aim of this study was to assess knowledge about nutritional prevention of diet-related diseases in parents of preschool children from Nowy Sącz and the vicinity. Questionnaires on nutritional prevention of diet-related diseases were filled in by parents of 121 six-year-old children who attended preschools in Nowy Sącz and the vicinity. The studied population was divided according to children’s gender. Children’s gender had statistically significant impact on parents’ answers to the question concerning influence of vegetable oil on atherosclerosis. Higher percentage of the parents of boys compared to the parents of girls (50.0% vs 62.5%) answered correctly to this question. Parents of boys had better knowledge about nutritional prevention of diet-related diseases. Low level of nutritional knowledge show the need to organise courses for parents to teach them about nutritional prevention of diet-related diseases. Moreover, popular science books covering this subject should be published.