PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 36 | 2 |

Tytuł artykułu

Wiedza żywieniowa rodziców dzieci przedszkolnych z Nowego Sącza i okolic. 2. Żywienie w profilaktyce chorób dietozależnych

Warianty tytułu

EN
Nutritional knowledge of parents of preschool children from Nowy Sacz and the vicinity. 2. Nutritional prevention of diet-related diseases

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wiedza żywieniowa rodziców dzieci przedszkolnych z Nowego Sącza i okolic. 2. Żywienie w profilaktyce chorób dietozależnych. Wiedza żywieniowa rodziców ma kluczowe znaczenie dla zdrowia dziecka przedszkolnego, gdyż decyduje ona o sposobie żywienia oferowanego dzieciom przez rodziców. Rodzice zazwyczaj nie są świadomi, że ich dzieci, już w tak wczesnym wieku, są narażone na choroby dietozależne, takie jak otyłość, choroby układu krążenia czy cukrzyca typu 2. Celem pracy była ocena wiedzy rodziców dzieci w wieku przedszkolnym z Nowego Sącza i okolic na temat żywienia w profilaktyce chorób dietozależnych. Badaniami ankietowymi objęto rodziców 121 dzieci sześcioletnich uczęszczających do przedszkoli w Nowym Sączu i okolicach. Statystyczną analizę wyników przeprowadzono zgodnie z metodologią podaną w części 1. Stwierdzono statystycznie istotny wpływ płci dziecka na odpowiedzi na pytanie dotyczące wpływu tłuszczów roślinnych na miażdżycę. Prawidłowej odpowiedzi na to pytanie udzieliło więcej rodziców chłopców niż dziewczynek (50,0% vs 62,5%). Rodzice chłopców wykazali się lepszą znajomością zasad żywienia w profilaktyce chorób dietozależnych. Z uwagi na duże braki w wiedzy żywieniowej rodziców należałoby rozważyć możliwość zorganizowania kursów obejmujących zasady żywienia w profilaktyce chorób dietozależnych oraz wydania książek popularno-naukowych z tego zakresu.
EN
Parents’ nutritional knowledge is of vital importance to preschool children’s health as a determinant of parents’ feeding practices. Most parents are unaware that their children, even at such early age, are prone to diet-related diseases, such as obesity, cardiovascular diseases or type 2 diabetes. The aim of this study was to assess knowledge about nutritional prevention of diet-related diseases in parents of preschool children from Nowy Sącz and the vicinity. Questionnaires on nutritional prevention of diet-related diseases were filled in by parents of 121 six-year-old children who attended preschools in Nowy Sącz and the vicinity. The studied population was divided according to children’s gender. Children’s gender had statistically significant impact on parents’ answers to the question concerning influence of vegetable oil on atherosclerosis. Higher percentage of the parents of boys compared to the parents of girls (50.0% vs 62.5%) answered correctly to this question. Parents of boys had better knowledge about nutritional prevention of diet-related diseases. Low level of nutritional knowledge show the need to organise courses for parents to teach them about nutritional prevention of diet-related diseases. Moreover, popular science books covering this subject should be published.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

2

Opis fizyczny

s.390-395,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu, Poznan
autor

Bibliografia

  • 1. Merkiel S., Chalcarz W.: Nutrition in preschool age: Part 1. Importance, reference values, methods of research and their application. Review. New Med. (Wars.) 2007, 11(3), 68-73.
  • 2. Nicklas T. A., Hayes D., American Dietetic Association: Position of the American Dietetic Association: nutrition guidance for healthy children ages 2 to 11 years. J. Am. Diet. Assoc. 2008, 108(6), 1038-44, 1046-7.
  • 3. Merkiel S., Chalcarz W.: Wiedza żywieniowa rodziców dzieci przedszkolnych z Nowego Sącza i okolic. 1. Wiedza ogólna o żywieniu dzieci. Żyw. Człow. Metab. 2009, 36, 2, 385.
  • 4. Hursting S. D., Cantwell M. M., Sansbury L. B. i wsp.: Nutrition and cancer prevention: targets, strategies, and the importance of early life interventions. Nestle Nutr. Workshop Ser. Pediatr. Program 2006, 57, 153-202.
  • 5. Chalcarz W.: Praktyczne wykorzystanie współczesnych zaleceń żywieniowych w kulturze fizycznej. W: Teoria i metodyka rekreacji ruchowej. (Zagadnienia podstawowe). Kiełbasiewicz-Drozdowska I., Siwiński W. (red.): Poznań, AWF w Poznaniu, Seria: Podręczniki nr 51, 2001, 141-163.
  • 6. Kuller L. H.: Nutrition, lipids, and cardiovascular disease: clinical benefits without biochemical effects and biochemical effects without clinical benefits. Current Cardiovascular Risk Reports 2008, 2(1), 9-14.
  • 7. Margolis H. C., Zhang Y. P., van Houte J. i wsp.: Effect of sucrose concentration on the cariogenic potential of pooled plaque fluid from caries-free and cariespositive individuals. Caries Res. 1993, 27(6), 467-473.
  • 8. Menkes C. J.: Lait et produits laitiers dans la prévention et le traitement des maladies par carence. Bull. Acad. Natl. Med. 2008, 192(4), 739-747.
  • 9. Karam J. G., McFarlane S. I.: Prevention of type 2 DM: implications for adolescents and young adults. Pediatr. Endocrinol. Rev. 2008, 5 (Suppl 4), 980-988.
  • 10. Merkiel S., Chalcarz W.: Modifying salt intake to prevent hypertension. New Med. (Wars.) 2006, 9(2), 30-34; errata: New Med. (Wars.) 2006, 9(3), 87.
  • 11. Chalcarz W., Hodyr Z.: Wiedza żywieniowa rodziców dzieci w wieku przedszkolnym. Materiały X Jubileuszowej Międzynarodowej Konferencji Naukowej: Uwarunkowania środowiskowe zdrowia dzieci. Legnica 1-2 czerwca 2001 roku, 117-121.
  • 12. Chalcarz W., Hodyr Z., Drabikowska-Śrama A.: Wiedza żywieniowa pracowników przedszkoli. Nowa Medycyna, 1999, 6(7); 62-67.
  • 13. Merkiel S., Chalcarz W.: Wiedza pracowników przedszkoli nowosądeckich na temat profilaktyki metabolicznych chorób cywilizacyjnych, żywienia dzieci i obróbki technologicznej. XIV Międzynarodowa Konferencja Naukowa Zdrowe Środowisko – Zdrowe Dziecko, Legnica 2-3 czerwca 2006 roku, 97.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-093f9cd6-5a21-4ce5-a98f-0a4b6d6ce424
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.