PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 55 | 06 |

Tytuł artykułu

Spozycie zywnosci w latach 90 w Polsce

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Developments in food consumption over the 1990s

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oceniono zmiany w przeciętnym spożyciu artykułów żywnościowych na mieszkańca w Polsce w latach 90. z punktu widzenia ich wpływu na wartość energetyczną i odżywczą przeciętnej dziennej diety. Wykazano, że choć ogólna ilość energii z żywności niewiele się zmieniała, to jednocześnie następowały przesunięcia w jej strukturze na korzyść rosnącego udziału energii z artykułów roślinnych. Podobne przesunięcia, choć znacznie istotniejsze, dotyczyły struktury spożycia tłuszczu. Wynikały one, przede wszystkim, ze znacznego wzrostu spożycia margaryn i olejów, przy ograniczeniu spożycia masła. Porównano spożycie żywności w latach 1990-1998 w Polsce oraz w krajach członkowskich Unii Europejskiej, wykorzystując do tego celu dane z systemu FAOSTAT, utworzonego i prowadzonego przez FAO. Porównanie przeciętnego spożycia na mieszkańca w Polsce ze średnim ważonym spożyciem na mieszkańca w UE ujawniło duże różnice w tym zakresie. Szczególnie duże, na niekorzyść Polski, dotyczyły owoców i ryb. Jednocześnie, spożycie mięsa wieprzowego w Polsce przewyższało średnie ważone spożycie w UE.
EN
Developments in food consumption per capita in Poland over the 1990s were examined in the context of their impact on the energy and nutrient content of the diet. It was found that the total energy amount derived from food was subject to quite small changes, but an evident shift in the structure of that amount towards growing proportion of energy of vegetable origin was obserwed. Similar shift but more pronounced applied to structure of fat intake resulting predominantly from considerable increase in vegetable fats and oils consumption and simultaneous reduction in butter consumption. Food consumption per capita in Poland in 1990-1998 was compared with weighted average for the EU countries calculated on the basis of the data derived from FAOSTAT system established and managed by the FAO. The results of the comparison showed large differences between Poland and EU. They were particularly high, to the disadvantage of Poland, for fruit and fish. On the other hand, consumption of pork meat per capita in Poland was higher as compared to weighted average for the EU.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

55

Numer

06

Opis fizyczny

s.2-4,wykr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, ul.Powsinska 61-63, 02-903 Warszawa
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-08751ee8-0511-4036-9867-e7c319025ee1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.