EN
Out of 481 selected patients treated under basic and specialist health care a group of 53 patients taking antibiotics and chemotherapeutic iroslawagents because of infections of respiratory and digestive systems has been separated. Research on these patients included an assessment of their diet, a sociological survey questionnaire and a questionnaire concerning the way in which the drugs are taken. In the case of 19 people surveyed (35.8%) an incorrect way of taking drugs in relation to meals has been stated, which created a risk of decrease in or lack of the drugs activity. In the light of the above observations, it seems important to educate patients and physicians and draw their attention to the possibility of pharmacotherapy complications connected with the interactions between antibiotics and chemotherapeutic agents and food.
PL
Spośród 481 losowo wybranych pacjentów leczonych w podstawowej i specjalistycznej opiece zdrowotnej wyodrębniono grupę 53 pacjentów zażywających antybiotyki i chemioterapeutyki z powodu zakażeń układu oddechowego i pokarmowego. Badania u tych pacjentów objęły ocenę sposobu żywienia, kwestionariusz badań socjologicznych i kwestionariusz dotyczący sposobu zażywania leków. U 19 badanych (35,8%) stwierdzono nieprawidłowy względem posiłków sposób zażywania leków, co stwarzało ryzyko zmniejszenia lub braku ich działania. W świetle powyższych obserwacji ważna jest edukacja pacjentów i lekarzy w celu zwrócenia uwagi na możliwości powikłań farmakoterapii związanych z interakcjami pomiędzy antybiotykami i chemioterapeutykami a żywnością.