Przeprowadzono próby fermentacji alkoholowej owoców banana. Badano wpływ warunków prowadzenia procesu na efektywność fermentacji i jakość uzyskiwanych spirytusów.
EN
Trials of alcohol fermentation of the banana pulp were carried out. The inflence of the processing parameters on the fermentation efficiency and quality of the spirit were tested.
[1] Pijanowski E., Mrożewski S., Horubała A., Jarczyk A.: Technologia produktów owocowych i warzywnych, t. I. PWRiL W-wa, 1973, s. 26-39.
[2] Praca zbiorowa pod red. Lempki: Towaroznawstwo produktów spożywczych. A. PWE W-wa, 1970, s. 422-426.
[3] Jizuka M. i inni: Alcohol Fermentation of Green Banana. Journal of Fermentation Technology 1985, 63, 5, s. 475-477.
[4] Burdon J. N. i inni: Postharvest water loss of plantain and cooking banana fruits. Acta Horticulturae 1993, 343, s. 307-308.
[5] Polska Norma. PN-A-75101:1990, PN-90/ /А-75101. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie prób i metody badań fizyko-chemicznych.
[6] Polska Norma. PN-A-79120:1990, PN-90/ /А-79120. Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek do badań.
[7] Polska Norma. PN-92/A-79528/07, PN-93/ /А-79528. Spirytus. Metody badań.
[8] Jäger P.: Praktische Hinweise zur Maischarbeit und Destillation für Obstbrennerei. Mitteilungen der Versuchsstation für Gärungsgewerbe 1986, 7-8, s. 82-83.
[9] Tuszyński T., Bachman В.: Cherry distillates. Part I. The efect of various yeast strains on the composition of distillates obtained from fermented cherries. Acta Alimentaria Polonica 3-4, s. 157-167.
[10] Tuszyński T., Bachman В.: Cherry distillates. Part II. Chemical and sensory assessment of distillates obtained from fermented cherries. Acta Alimentaria Polonica 1981, 3-4, s. 169-177.
[11] Moskwa A., Pizło A.: Otrzymywanie i ocena destylatu z malin i ich odpadów. Przemysł Ferment, i Owoc.-Warz. 1984, 6, s. 11-12.
[12] Nielepkowicz-Charczuk A., Gamrot M.: Próby otrzymywania spirytusów aroniowych. Przemyśl Ferment, i Owoc.-Warz. 1993, 2, s. 4-7.