PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Wlasciwosci antyoksydacyjne oraz zawartosc polifenoli w sokach z jablek starych i nowych odmian

Warianty tytułu

EN
Antioxidant activity and total phenolics content in the apple juice obtained from old and new varieties of apples

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przebadano soki otrzymane z jablek pochodzących z 25 odmian jabłoni uprawianych w 2005 r. w Krakowie. Pochodziły one z 19 odmian starych i 6 nowych. Soki z jabłek starych odmian cechowały się najczęściej wyższą aktywnością antyoksydacyjną niż odmiany nowe. Zawierały one również więcej polifenoli. Wykazano bardzo wysoką korelację pomiędzy aktywnością antyoksydacyjną, a stężeniem polifenoli w badanych sokach.
EN
The subject of the study were juices obtained from 25 varieties of apples grown in Krakow in 2005, including 19 old varieties and 6 new ones. Juices from the old varieties usually exhibited a higher antioxidant activity than the new ones. They also contained more phenolics. A very high correlation was obtained between antioxidant activity and the concentration of phenolics in the juices under investigation.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

1-2

Opis fizyczny

s.544-549,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Jagiellonski, Krakow
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Boyer J., Liu R.H.: Apple phytochemicals and their health benefits, Nutr. J., 2004, 12, 3-5.
  • 2. Brzeziński K.: Polska pomologja. Opis celniejszych odmian drzew owocowych polecanych do hodowli w Polsce. Księgarnia Wydawnicza H. Altenberga we Lwowie 1929.
  • 3. Dziubiak M.: Collection of the genus Malus Mill, in the Botanical Garden of the Polish Academy of Sciences In Warsaw, J. Fruit Ornam. Plant Res., 2004, 12, 121-128.
  • 4. Dziubiak M.: Moda na stare odmiany jabłoni, cz. I. Szkółkarstwo 01/2005.
  • 5. Karadeniz F.: Burdurlu H., Koca N., Soyer Y.: Antioxidant activity of selected fruits and vegetables grown in Turkey, Turk J. Agric. For., 2005, 29, 297-303.
  • 6. Kahle K., Kraus M., Richling E.: Polyphenol profiles of apple juices, Mol. Nutr. Food Res., 2005, 49, 797-806.
  • 7. Klimek G.: Polskie jabłko. Hasło Ogrodnicze 05/2000.
  • 8. Oszmiański J., Wojdyło A., Bober I., Bakowska-Barczak A.M.: Polyphenols composition of apple cultivars grown in Eastern Europe, Polyphenols Communications 2006, XXIII International Conference on Polyphenols, 22-25.08.2006 Winnipeg, Canada ed. Daayf et al., p.435-436.
  • 9. Pellegrini N., Serafini M., Colombi B., Del Rio D., Salvatore S., Bianchi M., Brighenti F.: Total antioxidant capacity of plant foods, beverages and oils consumed in Italy assessed by three different in vitro assays, J. Nutr., 2003, 133, 2812-2819.
  • 10. Singleton V. L., Rossi J. A. Jr.: Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic acid reagents, Am. J. Enol. Vitic., 1965, 16,144-158.
  • 11. Wolfe K., Liu R.H.: Apple peels are rich in phytochemicals and have high antioxidant activity, New York Fruit Quarterly, 2002, 10(3), 9-11.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-07b1e943-6504-4714-bda9-fdaa1b2738bf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.