PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2009 | 54 | 09 |

Tytuł artykułu

Badanie wlasciwosci biostatycznych polimerowych materialow opakowaniowych wzgledem bakterii i drozdzy

Warianty tytułu

EN
Comparison of biostatic properties of plastic food packaging materials against selected becterial strains and yeasts

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena możliwości tworzenia biofilmu na powierzchni opakowań z tworzyw sztucznych oraz sprawdzenie właściwości biostatycznych tych materiałów opakowaniowych. Badaniom poddano folie z laminatu poliamidowo/polietylenowego (PA/PE) oraz z polilaktydu (PLA) i polilaktydu pokrywanego SiOx (PLA/SiOₓ). Tworzenie biofilmu oraz hamowanie wzrostu drobnoustrojów przez polimery oceniano w stosunku do szczepów bakterii: Lactococcus sp., Proteus vulgaris, Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus i drożdży: Candida glabrata, Candida tropicalis, przy inoculum od 10³ do 10⁹ jtk/cm³. W badaniach zastosowano metodę krążkową na podłożu stałym. Adherencję mikroorganizmów oraz tworzenie biofilmu oceniano za pomocą obserwacji mikroskopowych. Test krążkowy wykazał brak wzrostu Staphylococcus aureus i Candida tropicalis na powierzchni wszystkich badanych opakowań po 48 i 96 h. W przypadku stosowania inoculum 10³ jtk nie stwierdzono biostatycznego oddziaływania badanych opakowań w stosunku do Staphylococcus aureus. Obserwacje mikroskopowe pozwoliły na stwierdzenie, że PA/PE nie podtrzymuje również rozwoju Candida glabrata. Zaobserwowano nieznaczną zdolność do tworzenia biofilmu przez S. aureus na PA/PE i wysoką w przypadku PLA przy inoculum powyżej 10⁶ jtk/cm³. Stwierdzono hamowanie rozwoju Lactococus lactis na powierzchni PA/PE i PLASiOₓ., natomiast wykazywały zdolność adherencji do powierzchni folii polilaktydowej. Wzrost bakterii Enterococcus faecalis nie był podtrzymywany przez żaden z materiałów. Wykazano zróżnicowane oddziaływanie mikroorganizmów w stosunku do polimerów biodegradowalnych PLA i PLA/SIOₓ oraz laminatów PA/PE.
EN
The aim of this study was determination of biofilm formation on the surface of selected plastic packaging materials and their biostatic properties. Polyethylene/polyamide laminates films, biodegradable polylactic acid and SiOₓ coated polylactic acid films were selected for the test. The biofilm formation and zone of microorganisms growth inhibition were estimated for bacteria: Lactococcus sp., Staphylococcus aureus, Proteus vulgaris, Enterococcus faecalisand and yeasts: Candida glabrata, Candida tropicalis, (inoculum: 10³ to 10⁹cfu/cm³ ). The antibacterial properties were estimated by agar diffusion method. The adherence and biofilm formation were evaluated by microscopic observations. The agar diffusion tests did not reveal the growth of Staphylococcus aureus and Candida tropicalis on the surface of examined materials after 48 and 96h. In case of inoculum 10³ cfu/cm³, investigations showed that antimicrobial properties of tested packaging materials were not observed against Staphylococcus aureus. Microscopic observations showed the slight growth of Candida glabrata on the surface of polyamide/polyethylene laminate. Adherence of Staphylocoocus aureus cells to the surface of plastic material was significantly lower to PA/PE laminate films than to PLA films, if inoculum achieved more than 10⁶jtk/cm³. Inhibition of Lactococus lactis growth on the surface of PA/PE and PLA/SIOₓ was observed. Enterococcus growth was not sustained by examined materials. Lactic acid bacteria showed adherence to the surface of polylactic acid film. Presented studies showed the differential influence of examined microorganisms with relation to biodegradable polymers and PA/PE laminates.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

54

Numer

09

Opis fizyczny

s.38-42,rys.,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • [1] Aminabhavi T.M., Balundgi R.H.: 1990. A review on biodegradable plastics, polymers, Piast. Technol. Eng., 29, 3, 235-262.
  • [2] Cain B.R.: 1992. Microbial Degradation of Sytethic Polymers, Microbial Control of Pollution, CU Press, UK, 293-338.
  • [3] Cunliffe D., Smart C.A., Aleksander C., Vulfson E. N.: 1999. Bacterial Adhesion at Synthetic Surfaces, Appl. Environ. Microbiol,. 65,11, 4995-5002.
  • [4] Istanishi T., 1995. Active packaging for food quality preservation in Japan, Foods and packaging materials RSC Cambridge, 177-188.
  • [5] Kestelman V.N., Jarovenko V. L., Melnikova E. I.: 1972. Comprehensive investigation of the corrosion of polymeric materials used in microbial fermentation industry, Biodeterioration of Materials, 2, ASP Ltd, London, 61-65.
  • [6] Łabużek S., Pajak J., Nowak B., Majdiuk Е., Karcz J.: 2002, Biodegradacja polietylenu modyfikowanego poliestrem Binole, Polimery 47, 4, 256-261
  • [7] Lindberg В.: 1995. Interaction phenomena and barrier properties of plastic packaging material in relation to foodstuff, Food and packaging materials, RSC, Cambridge, 133-139.
  • [8] Lou H., Wan K., Wang H. H.: 2005. A high frequency conjugation system facilitated biofilm formation and pAMß 1 transmission in Lactococcus lactis. Appl. Environ. Microbiol 72, 2970-2978.
  • [9] Nunez D.P., Habimana O., Briandet R., Guedon E.: 2008, Structural dynamics and physiological heterogenicity of Lactococcus alctis IL 1403 biofilms, Proceedings of Biofilms III Conference Monachium, 143.
  • [10] Rutkowska M., Krasowska K., Heimowska A., Steinka I., Janik H.: 2002. Degradation of polyurethanes in sea water. Polymer Degradation and Stability, 76, 233-239.
  • [11] Steinka I.: Assessment of interaction occurring between microflora and packaging applied for food, Food Processing: Methods, Techniques and Trends, Nova Sciences, Nova York 2009, 215- 247, w druku.
  • [12] Steinka I.: 2005. Evaluation of changes in properties of PA/PE film used for vacuum-packed Lactic acid cheese, Iranian Polymer Journal 14, 1, 5-13.
  • [13] Steinka I., Kukulowicz A.: 2004, Adhesion of the Lactococcus sp to surface of traditional and biodegradable packaging, Polish Journal of Natural Science, 2, 151-165.
  • [14] Steinka I., Kukulowicz A.: Assessment of adherence degree of the Lactococcus sp. to the surface of PA/PE laminates Proceedings Joint, 2004 XVII, 51-53.
  • [15] Steinka I., Morawska M.: 2005. The influence of lactic acid on structure of polymers used for packing lactic acid cheese 13th International Biodeterioration and Biodegradation Symposium Madryt, 4-9 09.2005. 331.
  • [16] Steinka I., Morawska M.: 2006. Zmiany właściwości fizycznych laminatu poliamidowo/polietylenowego pod wpływem działania serwatki i skrzepu bakterii kwasu mlekowego, Materiały III Międzynarodowej Konferencji Rozkład i Korozja Mikrobiologiczna Materiałów Technicznych, Łódź 89-92.
  • [17] Morawska M., Steinka I., Lisiecki S., Rutkowska M.: 2009, The influence of cottage cheese components on barrier, mechanical and thermal properties of polylactide packaging films, Materiały konferencyjne "Current Trends in Commodity Sciences" ICom- SC, w druku.
  • [18] Tang L., Pillai S., Iverson A., Revsbach N.P., Schramm A., Bischoff C., Meyer R.L.: 2008. Bacteria Adhesion and biofilm formation on surfaces of variable roughness, Proceedings of Biofilms III Conference Monachium, 70.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-07010934-a12c-4c98-8eee-1047ae36722b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.