EN
The aim of the study was to assess the consumption frequency of selected groups of products with different fat content among youth and students. The 434 people from Wielkopolska region were investigated. High consumption frequency of poultry as well as milk and cottage cheese with lowered fat content was positive nutritional behaviour of questionnaires. Girls considerably more often than boys paid attention to fat content in everyday diet, what was confirmed by Spearman correlation ranks.
PL
Celem pracy była ocena częstotliwości spożycia wybranych grup produktów spożywczych o zróżnicowanej zawartości tłuszczu przez młodzież szkolną i studencką. Badaniami ankietowymi objęto 434 osoby z terenu Wielkopolski. Do pozytywnych zachowań żywieniowych ankietowanych zaliczono wysoką częstotliwość spożycia drobiu (rys. 6) oraz mleka i twarogu (rys. 1 i 2) o obniżonej zawartości tłuszczu. Dziewczęta zdecydowanie częściej niż chłopcy zwracały uwagę na zawartość tłuszczu w codziennej diecie, co potwierdziła przeprowadzona korelacja rang Spearmana. Wskazana byłaby systematyczna edukacja żywieniowa wpływająca na bardziej świadomy i zgodny z zasadami racjonalnego żywienia wybór żywności konsumowanej przez młodzież.