1. Kwiatek K.: Urzędowa oraz wewnętrzna kontrola w produkcji żywności i pasz jako zasadnicze elementy zapewnienia bezpieczeństwa żywności. W: Doskonalenie zarządzania bezpieczeństwem żywności w świetle unijnych rozporządzeń - Materiały konferencyjne - Warszawa, luty 2004.
2. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 28 kwietnia 2004 r. w sprawie przeprowadzania urzędowej kontroli żywności (Dz.U. 04,104,1098).
3. Strategia bezpieczeństwa żywności - dokument przygotowany dla potrzeb UE, Warszawa 2002. 4. Szponar L., Turlejska H., Pelzner U.: Rola i znaczenie służb urzędowej kontroli żywności w nadzorze nad bezpieczeństwem i jakością zdrowotną żywności (1). Przem. Ferment. Owoc.-Warzyw., 2000, 2, 14-16.
5. Szponar L., Turlejska H.: Nadzór nad jakością zdrowotną żywności w Polsce. Przem. Piekar. Cukier., 1998, 1, 17-19.
6. Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. 01.63.634) z późn. zm.