PL
Błony i powłoki jadalne są nowoczesnymi systemami ochrony żywności przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego. Poza wydłużaniem okresu trwałości oraz zmniejszaniem zapotrzebowania na opakowania syntetyczne mogą stanowić dodatkowe źródło substancji odżywczych. Jednakże mimo wielu zalet, zastosowania przemysłowe jadalnych opakowań są wciąż nieliczne, głównie z powodu ich szczególnych cech fizycznych oraz trudności w ich wytwarzaniu. Producenci żywności oczekują więc na rozwiązania prostsze a jednocześnie o szerokim spektrum zastosowań. W niniejszej pracy autorzy starali się przybliżyć ideę błon i powłok jadalnych. Zaprezentowano również przykłady przyszłościowych oraz już istniejących zastosowań przemysłowych.
EN
Edible films and coatings are promising systems for improving food quality. Apart from increasing the shelf life and reducing synthetic packaging they provide an additional value to the food products. Despite many advantages, however, edible films and coatings are limited in their applications in the food industry mainly due to specific physical properties and problems with formation. Food companies await for more simple formulas which could be applied to a broad spectrum of foods. This article explains the idea of edible films and coatings and presents examples of their already existing and potential applications for fresh, pretreated and processed foods.