PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 32 | 2 |

Tytuł artykułu

Proba oszacowania pobrania kadmu, olowiu i rteci przez ludnosc Legnicko-Glogowskiego Okregu Miedziowego. Cz.II. Wyniki oznaczen analitycznych zawartosci rteci w wybranych rynkowych produktach spozywczych

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zawartość rtęci oznaczano w wybranych warzywach, owocach i produktach zbożowych Z terenu Legnicy. Ilości tego pierwiastka w badanej żywności były niskie, nie przekraczały norm ustalonych przez polskie ustawodawstwo.
EN
The content of mercury was determined in 250 vegetable, 41 apple and 115 cereal samples purchased in Legnica in the period 1994-1996. The content of mercury was determined by flameless SAA „cold vapour" method after wet digestion. Mercury content in the studied vegetables (red beet, onion, cabbage, carrot, cucumber, parsley root, tomato, radish, lettuce, celery) ranged from 0.36 µg/kg to 5.59 µg/kg. The lowest mercury levels were found in cucumbers (0.34 ÷ 1.90 g/kg) and the highest in celery (2.39 ÷ 5.79 µg/kg). In the potatoes, mercury content was from 0.24 µg/kg to 1.43 µg/kg and in the apples from 0.36 µg/kg to 1.66 µg/kg. Mercury content in the studied cereals, expressed in µg/kg, ranged as follows: bread 1.68 ÷ 8.33; flour 0.71 ÷ 5.00; macaroni 1.56 ÷ 4.29; groat 0.90 ÷ 1.80. The content of mercury in studied products from Legnica was low and did not exceed the maximum allowable value specified by relevant Polish regulations.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

32

Numer

2

Opis fizyczny

s.181-184,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Medyczna, 50-140 Wroclaw, ul.Nankiera 1
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-0556d1e9-3a77-4464-b4b5-f797fb3a964d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.