PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | 47 | 06 |

Tytuł artykułu

Mozliwosci wykorzystania mniej cennych surowcow rybnych do otrzymania peptonow mikrobiologicznych

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Peptony do celów mikrobiologicznych produkowane są z mięsa wołowego, wieprzowego lub końskiego dobrej jakości. Stwierdzono, że równie dobrym surowcem do wytwarzania peptonów, na drodze autolizy lub kontrolowanej hydrolizy enzymatycznej z zastosowaniem enzymów proteolitycznych, mogą być mięso ryby i bogate w białka mięśniowe odpady z ryb. Uzyskano porównywalny wzrost różnych mikroorganizmów na peptonach standardowych i hydrolizatach rybnych.
EN
Peptones for microbiological purposes are produced from good quality red meats. However, at least eqally good peptones, suitable for maintaining the growth of different microorganisms, can be obtained by using fish meat, including that recovered from filleting offals, as well as other discards offish and marine crustaceans. Different procedures are used, based on extraction of nitrogenous solubles from fishery products, on autolysis, or on controlled proteolysis catalysed by added enzymes, mainly papain and trypsin.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

47

Numer

06

Opis fizyczny

s.159-161,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Politechnika Gdanska,ul.Majakowskiego 11/12,80-952 Gdansk

Bibliografia

  • [1] Iyer K.M., Gopakumar K., Vsanth S.A., Arul M.J., Nair M.R.: 18th Sesion, Symp. Fish Utilization Technol. Marketing IPFC Region, Manila 3, 520-526, 1978.
  • [2] Kinumaki T.: 18th Sessions, Symp. Fish Utilization Technol. Marketing IPFC Region, Manila 3, 492-506, 1978.
  • [3] Rao S.S.V., Dwarakanath C.T., Saraswathi C.R.: 18th Session, Symp. Fish Utilization Technol. Marketing IPFC Region, Manila 3, 364-369, 1978.
  • [4] Green J.H., Paskell S.L., Goldminitz D.: J. Food Protec. 40 (3), 181-186, 1977.
  • [5] Skorupa K., Sikorski Z.E. Medycyna Weterynaryjna, w druku, 1992.
  • [6] Rao S.S.V., Dwarakanath C.T., Saraswathi C.R.: Journal of Food Science and Technology, 17 (5-6), 133-135, 1980.
  • [7] Dunajski E. Sprawozdanie z realizacji I etapu pracy pt. „Technologia wytwarzania standaryzowanych pożywek mikrobiologicznych z morskich surowców białkowych o małej przydatności do celów spożywczych", Politechnika Gdańska, Gdańsk 1987.
  • [8] Andrzejewski J., Łyszcz Z.: Gosp. Mięsna, 1, (37), 1985.
  • [9] Mackie I.M.: Process Biochemistry, 1, (17), 1982.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-0415ea78-4bf5-43a7-b282-5108605903bf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.