PL
Różne są wymagania i uwarunkowania stosowania poszczególnych ras drożdży do fermentacji moszczów. Synteza niektórych substancji wzrostowych ma ścisły związek z aktywnością przy fermentacji. Hamowanie procesu fermentacji jest następstwem wielu czynników, jak: stężenie alkoholu, temperatura, ciśnienie osmotyczne, inhibitory. W artykule omówiono szerzej mechanizm inhibicji procesu fermentacji. Przy produkcji win o wyższej zawartości alkoholu niż 7% konieczne jest dodawanie pożywek azotowych. Omówiono różne aspekty wzbogacania moszczów w pożywki, a także aktywatory roślinne do stymulowania procesu fermentacji. Stosowanie drożdży suszonych jest propagowane w Polsce od 1990 r. W artykule omówiono zalety, warunki i sposób stosowania różnych gatunków drożdży suszonych.
EN
There are different requirements and conditions for special yeast varieties utilization for must fermentation. Synthesis of some auxo-substances is directly connected with activity during fermentation. Delay of fermentation process is caused by such factors as: alcohol concentration, temperature, osmotic pressure, inhibitors. In the paper mechanism of fermentation process inhibition is described wider. When producing vines with alcohol contents higher than 7% then addition of nitric medium is necessary. Different aspect of musts improvement by addition of nourishing substances as well as plant activators for process stimulation are discussed. From 1990 in Poland utilization of dried yeast is popularized. In the paper advantages, conditions and methods of utilization of dried yeast different types are described.