PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 38 | 3 |

Tytuł artykułu

Mozliwosci wzbogacania serow twarogowych i topionych olejem rybim

Warianty tytułu

EN
Feasibility of enriching quarks and processed chesses with fish oil

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy podjęto próbę wzbogacenia wybranych serów twarogowych i topionych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 dodatkiem preparatu oleju rybiego i oceniono wpływ zastosowanego poziomu dodatku na ogólną jakość sensoryczną, badanych produktów. Wykazano, że wybrane do badań sery nadają się do wzbogacania olejem rybim w różnym stopniu.
EN
The results of this work indicate that the flayour-related feasibility of enriching studied cheeses by adding fish oil varies with cheese types. Processed cheeses characterised by higher fat content may be added higher levels of fish oil. Strong-flavoured cheeses, such as garlic-flavoured processed cheese, effectively mask the savour of the fish oil. The highest levels of the enrichment were selected for the spreadable quarks and processed cheeses, and the usual 4-week storage period only slightly affected their savour. Spreadable quarks enriched with the omega-3 acids at 15 g/kg and processed cheeses enriched with those acids at 40 g/kg may constitute a major dietary source of those acids. A daily portion 30 g of enriched cottage or processed cheeses evaluated during the study may provide 150 to 400 mg of Jong-chain omega-3 polyunsaturated fatty (EPA and DHA) acids, satisfying the minimum daily dietary requirement for those acids.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

38

Numer

3

Opis fizyczny

s.265-273,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-02d38081-7d7c-4221-9964-b2ab9cb60a9a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.