EN
The investigations were conducted on 20 Swiss male mice, fed a feed containing 16% (control group,n=10) or 10% protein (experimental group, n=10). After 14 days of feeding, sections of liver and kidneys were obtained from all animals and homogenized in order to obtain the lysosomal fraction,in which the activity of the following enzymes was determined: acid phosphatase, lysosomal esterase,lysosomal lipase, β-glucuronidase, β-galactosidase, β-glucosidase,β-N-acetyl-hexosaminidase,leucine aminopeptidase, alanine aminopeptidase and cathepsins D and L. Feed with the protein level reduced to 10% had, compared to the control, a significant and differentiated effect on the activity of enzymes examined, depending on the enzyme type and organ.
PL
Badania przeprowadzono na 20 samcach myszy linii Swiss, utrzymywanych na paszy zawierającej 16% i 10% białka. Po upływie 14 dni żywienia od wszystkich zwierząt pobrano fragmenty wątroby i nerek, które poddano homogenizacji dla uzyskania frakcji lizosomowej, w której oznaczono aktywność fosfatazy kwaśnej, esterazy lizosomowej, lipazy lizosomowej, β-glukuronidazy, β-galaktozydazy, β-glukozydazy, β-N-acetylo-hexozaminidazy, aminopeptydazy leucynowej, aminopeptydazy alaninowej oraz katepsyn D i L. Uzyskane wyniki wskazują, że pasza o zmniejszonej do 10% zawartości białka wywierała w porównaniu z paszą kontrolną [16% białka] istotny, różnokierunkowy wpływ na aktywność badanych enzymów, zależny od rodzaju enzymu i rodzaju narządu.