PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 06 | 3 |

Tytuł artykułu

Comparison of three procedures for consumer assessment of fat spreads - short report

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Porownanie trzech metod przygotowania i prezentacji probek w ocenach konsumenckich margaryn - komunikat

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Three procedures for preparation, presentation and hedonic rating of margarines were compared in consumer tests.Using spread ad libitum on the bread, in sandwiches or tasting of margarine alone the method of spreading margarine sample ad libitum on the standardized piece of bread was chosen for its superior discrimination power and labour-saving samples preparation when compared to assessment in sandwiches or assessment in pure form.
PL
Celem pracy było porównanie trzech różnych metod przygotowania, prezentacji i oceny próbek margaryn stosowanych w ocenach konsumenckich i wybranie metody najbardziej zbliżonej do warunków w jakich konsumenci spożywają margaryny, a jednocześnie mającej dużą zdolność różnicowania próbek i niezbyt pracochłonnej. Spośród trzech analizowanych metod: metody polegającej na ocenie próbki margaryny posmarowanej na chlebie "ad libitum", metody oceny próbki margaryny w "kanapce" i metody oceny próbki podawanej bez chleba, wybrano metodę pierwszą jako spełniającą najlepiej przyjęte założenia (tab. 1, rys. 1).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

3

Opis fizyczny

s.139-142,tab.,rys.,bibliogr.

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-02b17ebd-d94e-4721-984e-c6bc5a475d2c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.