PL
W pracy przeprowadzono porównanie nawyków żywieniowych osób ze świeżo rozpoznaną chorobą refluksową żolądkowo-przełykową (GERD) i osób zdrowych w celu odpowiedzi na pytanie, czy czynniki żywieniowe mogą mieć wpływ na rozwój tej choroby. GERD rozpoznano na podstawie objawów klinicznych oraz wyników badania endoskopowego górnego odcinka przewodu pokarmowego. Nawyki żywieniowe badano w obu grupach w oparciu o przeprowadzoną ankietę dotyczącą spożycia z ostatnich 24 godzin oraz dane socjologiczne. Na podstawie dotychczas zebranych danych do grupy badanej zakwalifikowano 130 osób, zaś do grupy kontrolnej - 53 osoby. Grupę kontrolną stanowiły osoby zdrowe. Analiza porównawcza zwyczajowego sposobu żywienia pomiędzy grupami wykazała, że osoby z GERD spożywały posiłki szybko lub w pośpiechu i mniej regularnie. W grupie tej stwierdzono istotnie częstsze spożycie pomidorów i ich przetworów oraz naparu z mięty, niższe niż wśród osób zdrowych spożycie błonnika pokarmowego, wyższe zaś spożycie witaminy A oraz wyższy udział w diecie energii pochodzącej z tłuszczu.
EN
The aim of this study was to compare dietary pattern people with „fresh” diagnosed gastroesophageal reflux disease (GERD) and dispeptic disorders, and healthy controls. Methodology included clinical assessment, quesstionnaire regarding sociological data, health condition, regular diet and diet assessment method 24-hour dietary recall quesstionnaire. Up to now 130 people took part in this study as an examined group and 53 healthy people as a control group. The results of this study showed that people from examined group ate unregular and in hurry. In this group tomato and tomato preserves and spearmint tea were eaten/drank significantly frequent than in control group. Additionally the research showed that in examined group was lower fiber consumption and higher vitamin A and fat consumption.