PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 30 | 1 |

Tytuł artykułu

Wplyw nasion szarlatu [ Amaranthus cruentus ] na gospodarke lipidowa u szczurow doswiadczalnych

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badano wpływ zawartych w diecie zmielonych, pełnych i odtłuszczonych nasion szarłatu (Amaranthus cruentus) na lipidy surowicy krwi i wątroby szczurów. Oznaczano zawartość cholesterolu całkowitego, cholesterolu -HDL, triglicerydów i wolnych kwasów tłuszczowych. Stwierdzono hipocholesterolemiczne działanie nasion szarłatu w surowicy krwi i wątrobie badanych zwierząt oraz hipotriglicerydemiczne w wątrobie.
EN
The effects of milled, whole, and defatted amaranth (Amaranthus cruentus) seeds on serum and liver lipids in rats were studied. In a nutritional experiment, three groups (10 animals each) of rats weighing 200-215 g at the beginning of the experiment were maintained for 28 days on three diets containing-I - casein, II - milled full amaranth seeds, III - milled defatted amaranth seeds. Casein and amaranth seeds contained in the diets supplied about 10% proteins to the animals. Lard (15% of the diet) was the source of fat. At the end of the experiment, total cholesterol, cholesterol-HDL, triglyceride, free fatty acid levels in blood serum, and total cholesterol and triglycerides in liver were determined. Total cholesterol levels in blood serum of rats maintained on the diets containing milled full and defatted amaranth seeds was by 37% and 33%, respectively, lower than in the animals receiving the casein diet. The effect of full amaranth seeds on blood serum cholesterol levels was very similar to that of the degreased seeds. The concentrations of cholesterol-HDL, triglycerides and free fatty acids in blood serum of test animals were similar for all diets, suggesting that the diets did not affect those concentrations significantly. The amount of total cholesterol in liver of rats maintained on diets with amaranth seeds was also significantly (by 41%) lower than that of rats receiving casein. The concentrations of triglycerides were also significantly (by 18% and 25%) lower than in the animals receiving cesein diet. The lowest triglyceride levels were found in the animals fed with the diet containing milled defatted seeds. The removal of the fat from amaranth seeds, however, did not affect cholesterol level in liver of the test animals.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

30

Numer

1

Opis fizyczny

s.25-30,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Medyczna, 50-140 Wroclaw, Pl.Nankiera 1

Bibliografia

  • 1. Kiryjow L. (red.): Amaranthus, perspektywy uprawy i wykorzystania, Wyd. SGGW, Warszawa, 1994
  • 2. Nalborczyk E.: Amaranthus roślina uprawna ponownie odkryta, Przegl. Piek. Cukiem., 1995: (6); 34-35
  • 3. Grajeta H.: Wartość odżywcza i wykorzystanie szarłatu, Bromat. Chem. Toksykol. 1997; 30: 17-23
  • 4. Sznetzler K.A., Breene M.: Food uses and amaranth product research: a comprehensive review, w: Amaranth, biology, chemistry and technology, Parades-Lopez O., CRC INC. Press, Boca Raton, 1994; 155-184
  • 5. Teutonico R.A., Knorr D.: Amaranth: composition, properties and applications of | a rediscovered food crop, Food Technol., 1985: 39: 49-61
  • 6. Breene W.M.: Food uses of grain amaranth, Cereal Foods World, 1991; 36: 426-430
  • 7. Haber T., Haberowa H., Karpińska J., Lewczuk J., Sobczyk M., Cacak-Pietrzyk G.: Wpływ dodatku mąki z nasion amaranthusa na wybrane cechy ciasta i pieczywa pszennego i żytniego, Przegl. Piek. Cukierń., 1995; (6): 36-37
  • 8. Ambroziak Z, Piesiewicz H., Węgietek K, Krasnowska B., Węgietek K, Barański M.: Amaranthus - nowy surowiec piekarski, Przegl. Piek. Cukierń., 1995; (6): 39-42
  • 9. Dodok L., Modhir A.A., Halasova G., Polacek I., Hozova B.: Importance and utilization of amaranth in food industry. Part I. Characteristic of grain and average chemical l constitution of whole amaranth flour, Nahrung, 1994; 38: 378-381
  • 10. Pedersen B., Kalinowski L.S., Eggum B.O.: The nutritive value of amaranth grain (Amaranthus caudatus). 1. Protein and minerals of raw and processed grain, Plant Foods Hum. Nutr., 1987; 36: 309-324
  • 11. Becker R., Wheeler E.L., Lorenz K., Stafford A.F., Grosjean O.K., Betschart A.A., Saunders R.M.: A compositional study of amaranth grain, J. Food Sci., 1981; 46: 1175-1180
  • 12. Prakash D., Pal M.: Seed protein, fat and fatty acid profile of Amaranthus species, J. Sci. Food Agric., 1992; 58: 145-147
  • 13. Qureshi A.A., Lehmann J.W.: Cholesterol regulation by grain amaranth and its oil in 6-week old female chickens, Cereal Foods World, 1991; 36 (Abstr.): 710
  • 14. Danz R.A., Lupton J.R.: Physiological effects of dietary amaranth (Amaranthus cruentus) on rats, Cereal Foods World, 1992; 37: 489-494
  • 15. Biernat J., Grajeta H.: Wpływ białka sojowego i tłuszczów diety na działanie oleju z wiesiołka dziwnego u szczurów doświadczalnych, Bromat. Chem. Toksykol., 1995; 28: 51-59
  • 16. Rutkowska U.: Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa, 1981, 24-25, 41-42, 94-95, 194-195
  • 17. Halasova G., Dodok L., Smelik A., Greif G.: Złożenie sacharidov v zrne laskavca metlinateho (Amaranthus cruentus), Bull. PV, 1992; 31: 71-78
  • 18. Colmenarez De Ruiz A.S., Bressani R.: Effect of germination on the chemical composition and nutritive value of amaranth grain, Cereal I Chem., 1990; 67; 519-522
  • 19. Kokot F.: Metody badań laboratoryjnych stosowanych w klinice, PZWL, Warszawa, 1969: 257-258
  • 20. Folch J., Lees M., Sloane G.: A simple method for isolation and purification of total lipids from animal tissue, J. Biol. Chem., 1957; 226: 497-509
  • 21. Sanchez-Marroquin A., Del Valle F.R., Escobedo M., Avitia R., Maya S., Vega M.: Evaluation of whole amaranth (Amaranthus cruentus) flour, its air-classified fractions, and blends of these with wheat and oats as possible components for infant formulas, J. Food Sci., 1986; 51: 1231-1238
  • 22. Duarte-Correa A., Jokl L., Carlsson R.: Chemical constituents, in vitro protein digestibility, and presence of antinutritional substances in amaranth grain, Arch. Latinoam. Nutr., 1986: 36: 319-326

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-02700444-ef23-4521-a9ca-08b6ccc67d28
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.