PL
W doświadczeniu wazonowym badano wpływ nawozu organiczno-mineralnego (OMF) na plony roślin sałaty, kalarepy, pomidora i papryki oraz ich jakość. Zastosowanie OMF zwiększyło plony sałaty, a kalarepy jedynie wyższa dawka nawozu. Działanie OMF było efektywniejsze niż równoważonych dawek tradycyjnych nawozów mineralnych OMF istotnie zwiększał ilość owoców oraz plon całkowity pomidora, nie wywierał istotnego wpływu na plon papryki. Nawożenie OMF zwiększało zawartość azotanów (do poziomu przekraczającego standardy) w roślinach sałaty i kalarepy. Zastosowanie wyższej dawki OMF determinowało kumulację metali ciężkich w uprawianych roślinach specyficznie dla każdej rośliny. Zwiększone pobieranie ołowiu stwierdzono u sałaty i papryki, zmniejszone u kalarepy. Sałata, pomidor i papryka nawożone OMF zawierały istotnie mniej rtęci.