PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2000 | 37 |

Tytuł artykułu

Niektore cechy strakow lubinu waskolistnego warunkujace ich pekanie

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Selected features of lupine pods determining their cracking

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania zmierzające do określenia przyczyn pękania strąków i osypywania nasion wykazały, że w głównej mierze odpowiedzialne są za to cechy fizyczne wynikające z budowy anatomicznej owoców. W pracy poszukiwano zależności pomiędzy osypywaniem nasion w polu, a parametrami fizycznymi strąków. Badano wytrzymałość szwów, grubość sklerenchymy i cechy morfologiczne (współczynnik kształtu). Badania prowadzono na odmianach łubinu wąskolistnego, którego owoce są najbardziej podatne na pękanie i osypywanie nasion.
EN
The experiments aiming to describe the conditions determining cracking of lupine pods and seed shedding showed that their physical properties were the main factor responsible for the process. It results from the anatomical structure of the fruits. In this paper we were looking for the correlation between seed shading the field conditions and the physical features of pods. We examined the resistance of raphs, selerenhyma layer thickness and selected morphological features (form factor). The experiments were conducted on blue lupine varieties that has the most susceptible for cracking.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

37

Opis fizyczny

s.243-251,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Agrofizyki PAN, ul.Doswiadczalna 4, 20-290 Lublin
autor

Bibliografia

  • 1. Dyląg Z., Jakubowicz A,, Orłoś Z.: Wytrzymałość materiałów, WNT 1997.
  • 2. Jasińska Z„ Kotecki A,: Rośliny strączkowe, WN PWN 1993.
  • 3. Strobel W.: Badanie wpływu warstwy skletenchymy strąków łubinu na ich podatność na pękanie. Materiały na I Zjazd Polskiego Towarzystwa Agrofizycznego Lublin , 89-91,1997
  • 4. Strasburger E.: Botanika, PWRiL 1972.
  • 5. Szwed G., Falęcki A., Tys J.: Metoda oceny wytrzymałości strąków na pękanie, ł.ubin: kierunki badań i perspektywy użytkowe. Poznań. 331-337, 1996.
  • 6. Szwed G., Strobel W., Tys J.: Mechanizmy rządzące procesami pękania strąków łubinu. Łubin we współczesnym rolnictwie, Olsztyn, 107-112, 1997.
  • 7. Szwed G., Tys J., Strobel W.: Use of pressurised methods for grading the vulnerability of pods splitting. 6th International Conference on Agrophysics. Lublin, 346-347, 1997.
  • 8. Święcicki W., Święcicki W. K., Wiatr K.: Historia, współczesne osiągnięcia i perspektywy hodowli roślin strączkowych w Polsce. Zesz. Probl. Post. Nauk. Rol., z 446: 15-32, 1997.
  • 9. Tomaszewska Z.: Wstępne badania nad anatomią strąków łubinu. Acta agrobotanica, vol II, 151-177. 1954.
  • 10.Tomaszewska Z.: Badania morfologiczne i anatomiczne łuszczyn kilku odmian rzepaku i rzepiku ozimego oraz przyczyny i mechanizm ich pękania. Hodowla Roślin, Aklimatyzacja i Nasiennictwo, t.8 z. 2. 147-180. 1964.
  • 11, Weeks S. A. Wolford J. C., Klejs E, W.: A tensile testing method for determining the tendency of soybean pods to dehisce. Trans. ASAE vol, 18, No 3, 471 - 474. 1975.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-0154707f-7ee5-4be7-936b-07dd9c42c8c8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.