EN
The purpose of the study was determination of the effects of joint administration of antioxidant vitamins and mono and polyunsaturated fatty acids on the development of experimental atherosclerosis in rabbits. The experiment was carried out on 40 rabbits divided into 4 groups. Groups A, B, C, received stock diet with added cholesterol 0,2 g per 100 g of diet, in group B the diet was supplemented with rapaseed and sunflower oil besides cholesterol, group C was given 500 mg of vitamin C, 150 mg of vitamin E, 50 mg of beta-carotene besides cholesterol and oils per 100 g of diets. The control group - D, received stock diet with addition of the studied oils and vitamins. The experiment lasted 12 weeks. The mean area of lipid lesions in the aorta of the rabbits receiving the atherogenic diet was 18.1 ± 10.1%. The addition of vegetable oils to cholesterol-rich diet reduced this area to 14.0 ± 8.6%. The smallest lipid lesions (1.9 ± 1.3%) were in the animals receiving cholesterol-rich diet supplemented with antioxidant vitamins and vegetable oils. It was found also that cholesterol consumption was the highest in that group. The results of the experiment show that atherogenic processes in rabbits depend on many factors and are not directly proportional to the amount of cholesterol taken with diet and cholesterol concentration in serum.
PL
Celem pracy było określenie wpływu łącznego podawania witamin antyoksydacyjnych oraz jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na rozwój doświadczalnej miażdżycy u królików. Doświadczenie wykonano na 40 królikach, które podzielono na 4 grupy. Grupa A, B, C otrzymywała dietę hodowlaną z dodatkiem 0,2 g cholesterolu. Zwierzętom grupy B do diety, oprócz cholesterolu, dodawano olej rzepakowy (2,0 g/100 g diety) i olej słonecznikowy (1,0 g/100 g diety). Króliki grupy C, oprócz cholesterolu i olejów roślinnych, otrzymywały witaminę C - 500 mg, witaminę E - 150 mg, i beta-karoten - 50 mg w 100 g diety. Grupę kontrolą (grupa D) stanowiły zwierzęta karmione dietą hodowlaną LSK z dodatkiem badanych olejów oraz witamin. Doświadczenie trwało 12 tygodni. Średni obszar nacieczeń lipidowych w aortach królików karmionych dietą miażdżycorodną wynosił 18,1 ± 10,1%. Dodatek olejów roślinnych do diety cholesterolowej zmniejszył obszar nacieczeń lipidowych do 14,0 ± 8,6%. Najmniejsze nacieczenia lipidowe wynoszące 1,9 ± 1,3% całej powierzchni stwierdzono u królików karmionych dietą cholesterolową, do której dodano witaminy antyoksydacyjne i oleje roślinne. Jednocześnie wykazano, że ilość spożytego cholesterolu była największa w tej grupie. Wyniki obecnego doświadczenia wskazują, że procesy aterogenezy u królików zależą od wielu czynników i nie są wprost proporcjonalne do ilości pobranego z dietą cholesterolu oraz stężenia cholesterolu krążącego we krwi.