PL
Przedstawiono strukturę handlu zagranicznego żywnością według nomenklatury SITC w latach 2006-2008. Przeanalizowano import i eksport żywności i zwierząt żywych, napojów i tytoniu oraz olejów, tłuszczów i wosków. Skupiono również uwagę na udziale importu w przychodzie oraz eksportu w rozchodzie głównych grup produkcji roślinnej i zwierzęcej. Z badań wynika, że import rósł szybciej niż eksport, co skutkowało spadkiem dodatniego salda wymiany. Większość obrotu żywnością przypadała na kraje UE ok. 70% importu i ok. 80% eksportu w 2008 r. W handlu przeważały produkty przetworzone – ok. 65% importu i ok. 76% eksportu, a ich głównymi konsumentami były gospodarstwa domowe (ok. 80% importu i ok. 90% eksportu).
EN
The article examines the structure of Poland’s food imports and exports, according to the SITC nomenclature, during the period 2006-2008. The analysis involves the following: import and export of food and live animals, beverages and tobacco, and oils, fats and waxes. A special attention is paid to the share of imports and exports in crop and livestock categories. Research results prove that imports increased more rapidly than exports, which leads to a decrease in trade balance surplus. A major part of food trade is with the EU countries (about 70% of imports and about 80% of exports, respectively, in 2008). The trade is dominated by processed products (about 65% of imports and about 76% of exports, respectively) and their main consumers are households (about 80% of imports and about 90% of exports, respectively).