PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 55 | 04 |

Tytuł artykułu

Jakość i aktywność przeciwutleniająca handlowych soków jabłkowych

Warianty tytułu

EN
The quality and antioxidant activity of commercial apple juices

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zbadano wpływ temperatury przechowywania na zmętnienie, zawartość związków polifenolowych oraz pojemność przeciwutleniającą mętnych i klarownych soków jabłkowych zakupionych w handlu detalicznym. Soki mętne tych samych firm znacznie przewyższały pod względem zawartości związków polifenolowych i pojemności przeciwutleniającej soki klarowne. Po okresie 6-miesięcznego przechowywania, zaobserwowano wzrost zmętnienia badanych soków oraz spadek pojemności przeciwutleniającej, a także zawartości związków polifenolowych oznaczonych metodą HPLC.
EN
The influence of storage temperature on turbidity, phenolic compounds content and antioxidant capacity of clear and cloudy apple juices was investigated. Cloudy juices from the same producer have higher content of polyphenolic compounds and antioxidant capacity than clear juices. After 6 months storage time, study showed an increase in juices turbidity, and decrease in antioxidant capacity and polyphenolic compounds content identified by HPLC.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

55

Numer

04

Opis fizyczny

s.17-19,rys.,tab.

Twórcy

  • Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
  • Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż, Uniwersytet Przyrodniczy, Wrocław
  • Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż, Uniwersytet Przyrodniczy, Wrocław

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ae387684-2335-4613-b14f-4654b33e25e9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.