PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1988 | 335 |

Tytuł artykułu

Ocena jakości mięsa świń ras czystych i mieszańców

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

RU
Sravnenie kachestva myasa chistoporodnykh i pomesnykh svinej
EN
Comparison of the quality parameters of pork muscle in pure breed and in crosses

Języki publikacji

PL

Abstrakty

RU
Исследования проведено на пробах мяса взятых после убоя от 690 свинок в возрасте 185 дней пород крупная белая польская (К), Дюрок (Д), бельгийский ландрас (б.л.) и восми комбинаций скрещивания.Определено качество мяса по признакам: рН₁, цвет, содержание белка растворимого в воде. У 63,75% свиней породы БЛ выступало мясо PSE, свиньи этой породы имели плохие признаки качества мяса. Самое лучшее качество мяса отмечено у комбинации скрещивания К х Д и К х Гемпшир, оно содержало более растворимого белка, цвет был тёмный, рН₁ высшие. У помесных свиней с составом пород БЛ и Немецкий ландрас мясо PSE выступало чаще (16,22-27,5%).
EN
The investigation was carried out on samples of longissimus dorsi from carcasses of Polish Large White (PLW), Duroc (D) and Belgian Landrace (BL) pigs as well as of eight crossing combinations Initial data were obtained from 690 gilts slaughtered at 185 days of age. The following quality traits of meat were evaluated: pH₁ meat lightness, water soluble protein. An undesirable pH₁ decrease (less than 6.0) was observed in 63.75% of BL pigs. Crossbreds of PLW × Hampshire and PLW × D breeds had better meat quality. Crossbreds with BL and German Landrace produced higher amount of PSE meat (16.22-27.5%).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

335

Opis fizyczny

s.23-27,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zootechniczny Zakład Doświadczalny, Instytut Zootechniki w Pawłowicach, Pawłowice
autor
  • Zootechniczny Zakład Doświadczalny, Instytut Zootechniki w Pawłowicach, Pawłowice
autor
  • Zootechniczny Zakład Doświadczalny, Instytut Zootechniki w Pawłowicach, Pawłowice

Bibliografia

  • 1. Jensen P., Andresen E.: Testing methods for PSW syndrome: Current research in Denmark. Livest. Prod. Sci., 1980, t. 7, s. 325-335.
  • 2. Kalm E., Glodek P.: Ein Beitrag zur Rassengebrauchskreuzung beim Schwein. Züchtungsk., 1972, t. 44, nr 3/4, s. 227-238.
  • 3. Kopecky O., Tetkova M.: Masna uzitkovost triplemennych finalnich hybridu prasat. Zivoc. Vyr., 1983, R. 28, nr 3, s. 193-200.
  • 4. Kortz J.: Metody oceny występowania mięsa wodnistego u świń. Zesz.Probl. Post. Nauk. Rol., 1970, z. 103, s. 22-29.
  • 5. Kostyra T., Adamczyk J., Krupa J.: Krzyżowanie świń ras: wielkiej białej polskiej, polskiej białej zwisłouchej i Hampshire. Prz. Nauk. Lit. Zoot., 1983, R. 28, s. 32-40.
  • 6. Kotik T.: Zawartość białka w ekstraktach wodnych mięsa jako wskaźnik jego jakości. Rocz. Inst. Przem. Mięs., 1974, nr 11, s. 47-52.
  • 7. Malmfors B., Eriksson J.A., Lundström K.: Effects of including meat quality in a selection index for pigs. Acta Agric. Scand., 1980, t. 30, s. 405-415.
  • 8. Moskal V., Pour M.: Porovnani znaku jatecna hodnoty a kvalitativnich znaku veprove svaloviny. Zivoc. Vyr., 1983, R. 28, nr 1, s. 55-61.
  • 9. Schwörer D., Blum J., Rebsamen A.: Parameters of meat quality and stress resistance of pigs. Livest. Prod. Sci., 1980, t. 7, s. 337-348.
  • 10. Steane D.E.: Antagonistic traits in pig breeding. Livest. Prod. Sci., 1981, t. 8, s. 407-418.
  • 11. Steindel В., Kaczmarek W.: Porównanie jakości mięsa świń belgijskiej rasy Landrace, wielkiej białej polskiej, polskiej białej zwisłouchej oraz mieszańców belgijskich świń Landrace z polską białą zwisłouchą. Rocz. Nauk. Zoot., 1980, t. 7, z. 1, s. 123-130.
  • 12. Weniger J.H., Steinhauf D., Głodek P.: Meat quality as a selection criterion in the pig. Zeitschr. Tierzucht u. Züchtungsk., 1970, t. 87, z. 3, s. 230-239.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-adb61399-f894-4be8-9adf-903d7a501bbb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.