PL
Statyczne doświadczenia plodozmianowe założono w latach 1970-1972 w trzech zakładach doświadczalnych IUNG. Zlokalizowano je na glebach kompleksów: pszennego dobrego, żytniego bardzo dobrego i żytniego słabego. W każdym doświadczeniu, prowadzonym polami wszystkich roślin równocześnie, porównywano cztery płodozmiany o następującej strukturze zasiewów: A - 50% zboża+25 % okopowe + 25% rośliny pastewne; В - 75% zboża+25% okopowe; С - 75% zboża+25% rośliny pastewne i D - 100% zboża. Próby gleby do analiz chemicznych pobrano z warstwy ornej po zbiorze zbóż po zakończeniu 4 rotacji zmianowań na glebie słabej (16 lat) oraz 7 rotacji (28 lat) na glebie średniej i dobrej. Uzyskane wyniki wskazują, że w warunkach pełnego nawożenia obejmującego stosowanie obornika (co 4 lata) oraz NPK, Ca i Mg długotrwałe (16-28 lat) stosowanie płodozmianów zbożowych (75 lub 100% zbóż) nie powoduje spadku żyzności gleby. Zawartość materii organicznej w warstwie ornej gleb po upływie 4-7 rotacji nie różniła się istotnie w porównywanych płodozmianach. Zasobność gleby w fosfor i potas była większa w płodozmianach zbożowych niż w płodozmianie typu norfolskiego o 50% udziale zbóż. Znikomy był również wpływ płodozmianu na odczyn gleby i jej zasobność w magnez.
EN
A long-term experiment on crop rotations was set up in 1970-1972 in 3 Experimental Stations on - good, medium and poor soils. Four crop rotations were compared in the experiment: A - 50% cereals+25% root crops+25% fodder plants, В - 75% cereals+25% root crops, С - 50% cereals+25% fodder plants and D - 100% of cereals. The soil samples for chemical analysis were taken from arable layer after cereals harvest, after 4 (16 years) and 7 (28 years) rotations of crop succession. The results indicate that long term cereal rotations (16-28 years), as alongside the use of farm yard manure (every 4 year) and NPK, Ca and Mg did not decrease the soil fertility. As well the content of organic matter in arable layer was not significantly differentiated among compared crop rotations. Phosphorus and potassium contents in the soil were higher in simplified crop rotation with higher percentage of cereals than in the Norfolk rotation (50% cereals). The effect of crop rotation on soil acidity and magnesium content was insignificant.