PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 12 | 1 |

Tytuł artykułu

Międzynarodowy Ruch "Slow Food"jako odpowiedź na postępującą globalizację

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Slow food international movement as a response to the increasing globalization process

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono pojęcie globalizacji i skutków procesów unifikacji dla kultury i tożsamości. Opisano studium przypadku Międzynarodowego Ruchu Slow Food, będącego reakcją na postępującą uniwersalizację kultury kulinarnej. Wskazano także możliwe modele kultury przeobrażającej się w efekcie oddziaływania sił globalizacji.
EN
The article refers to the problem of cultural consequences of increasing globalization process. Theoretical background consist of a few definitions of globalization. Practical part refers to world and polish activities of the Slow Pood organization, which was founded in 1986 as a reaction for so-called McDonaldization phenomenon. The paper ends with the forecast on future possibilities for development of culture in globalizing world.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

1

Opis fizyczny

s.153-158,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • Bauman Z. 2005: Europa. Niedokończona przygoda. Wyd. Literackie, Kraków, s. 188.
  • Dylus A. 2005: Globalizacja. Refleksje etyczne. Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wrocław, s. 98.
  • Gilarek K. 2005: Proces, dyskurs czy teoria? Przecz o naturze globalizacji. [W:] O globalizmie na spokojnie (red. A. Frątczak). Wyd. „Zielone Brygady”, Kraków, s. 18-19.
  • Golka M. 1999: Cywilizacja, Europa, globalizacja. Humaniora, Poznań, s. 13.
  • Greenberg J., Baron R.A. 2003: Behavior in organizations. Prentice Hall, New York, s. 14.
  • Misiak W. 2007: Globalizacja więcej niż podręcznik. Difin, Warszawa, nr 11, s. 110-113.
  • Nwagbara E. 2008: Globalization. Innovative Management Journal, nr 1, s. 13.
  • Ostasz G. 2001: Wokół genezy procesów globalizacyjnych. [W:] Globalizacja i regionalizacja gospodarki. Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów, s. 240.
  • Palasiński J., Krzyżanowski P. 2004: Oscypkowa ofensywa. Wprost, nr 1115, s. 62-63.
  • Paleczny T. 2008: Procesy regionalizacji a zjawiska globalizacji. Przegląd Humanistyczny, nr 1, s. 97.
  • Petrini C. 2007: Slow Food. Prawo do smaku. Twój Styl, Warszawa, s. 42.
  • Petrini C., Watson B. 2005: Produkty regionalne robią karierę. ABA, Warszawa, s. 9-279.
  • Pieterese J.N. 2004: Globalization and culture. Global Mélange. Rowman and Littlefield, Lanham, s. 65.
  • Pomian K. 1996: Drogi kultury europejskiej. IFiS-PAN, Warszawa, s. 149.
  • Wosińska W. 2008: Oblicza globalizacji. Smak Słowa. Sopot, s. 24.
  • [www.polskadobrzesmakuje.pl].
  • [www.slowfood.pl/index.php?s=str-cotojest].
  • [www.slowfood.com/about_us/eng/philosophy.lasso].
  • [www.slowfoodfoundation.org/eng/arca/lista.lasso].
  • [www.slowfood.pl/index.php?s=str-rekprodukty].
  • [www.97.com.pl/slowfood.html].

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ac53c8a3-b718-4d0c-b986-508e14b44927
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.