PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | 18 | 2 |

Tytuł artykułu

Znaczenie i występowanie niklu w całodziennym pożywieniu i w niektórych środkach spożywczych

Warianty tytułu

EN
The importance and presence of nickel in daily food rations and in certain food products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy omówiono znaczenie niklu jako niezbędnego mikroelementu dla organizmu człowieka oraz podano wyniki badań jego zawartości w całodziennych racjach pokarmowych dzieci w wieku od 3 miesięcy do 12 miesiąca oraz od 1 do 3 roku życia — otrzymanych z Państwowego Domu Małego Dziecka (PDMD), jak również racji pokarmowych młodzieży zasadniczej szkoły zawodowej (MZSZ) — mieszkającej i żywiącej się w internacie, a także całodziennego wysokokalorycznego pożywienia studentów AWF — uprawiających sport wyczynowo. Oprócz tego podano wyniki badań niklu w niektórych środkach spożywczych.
EN
The importance of nickel as an indispensable trace element in human organism is discussed and results are reported of the determinations of its content in daily food rations of children aged from 3 months to 12 months, and from 1 to 3 years obtained from the State Home for Small Children. Similar data were obtained also for students of a vocational school living in a boarding house, and for Physical Education Academy Students participating in sports events and receiving high-calorie diet. Besides that results of nickle determinations in certain food products are given.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

18

Numer

2

Opis fizyczny

s.99-108,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład i Katedra Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny, Akademia Medyczna w Gdańsku, Gdańsk
autor
  • Zakład i Katedra Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny, Akademia Medyczna w Gdańsku, Gdańsk
autor
  • Zakład i Katedra Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny, Akademia Medyczna w Gdańsku, Gdańsk
autor
  • Zakład i Katedra Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny, Akademia Medyczna w Gdańsku, Gdańsk

Bibliografia

  • 1. Abdulla M., Jagerstad M., Kolar K., et al.: Essential and toxic inorganic elements in prepared meals — 24 hour dietary sampling employing the duplicate portion technique. In: Trace Element Analytical Chemistry in Medicine and Biology. Proceedings of the International Workshop. Berlin, Water de Gruyter a Comp., Vol 2, 1983.
  • 2. Abstracts of the Third International Conference on Nickel Metabolism and Toxicology. Paris, France September 4—7, 1984.
  • 3. Buliński R., Marzec Z., Koktysz N.: Ocena krajowych diet pod kątem zawartości wybranych pierwiastków śladowych. Bromat. Chem. Toksykol., 1988, 21, 114.
  • 4. Buliński R., Błoniarz J., Moskwa R.: Wpływ emisji huty szkła „Krosno” na zawartość niektórych pierwiastków śladowych w wybranych warzywach i owocach. Bromat. Chem. Toksykol., 1987, 20. 222.
  • 5. Buliński R., Błoniarz J.: Badania zawartości niektórych pierwiastków śladowych w wodach studniowych z terenu Stalowej Woli. Rocz. PHZ 1984, 35, 437.
  • 6. Buliński R., Marzec Z.: Badania zawartości niektórych pierwiastków śladowych w produktach spożywczych krajowego pochodzenia. Bromat. Chem. Toksykol., 1983, 16, 53.
  • 7. Buliński R., Michniewski J.: Zawartość niklu w margarynach rynkowych. Bromat. Chem. Toksykol., 1977, 10, 215.
  • 8. Cocchinoni M., Pellegrini M. G., Alicino A., et al.: Apporto giornaliero di macro ed oligoelementi eon la dieta. Nota I: Cobalto e nichel. LTgiene Moderna 1987, 88, 865.
  • 9. Dick G. L., Hughes J. T., Mitchel J. W., et al.: Survey of trace elements and pesticide residues in New Zealand diet. New Zealand J. Sci., 1978, 21, 57.
  • 10. Elisejew I. N.: Materiały k srawnitielnoj gigieniczeskoj charakteristikie nikielja pri peroralnom i ingalacjonnom postuplenii w organism. Gig. San., 1975, 2, 7.
  • 11. Flyvholm M. A., Nielson G. D., Amdersen A.: Nickel content of food and estimation of dietary intake, Z. Lebensm. Unters. Forsch., 1984, 179, 427.
  • 12. Kirkpatrick D. C., Coffin D. E.: The trace metal content of a Representative Canadian Diet in 1972. Can. J. Pub. Health 1977, 68, 162.
  • 13. Marzec Z., Baliński R.; Badania zawartości niektórych pierwiastków śladowych w produktach spożywczych krajowego pochodzenia. Bromat. Chem. Toksykol., 1986, 19, 84.
  • 14. Marzec Z., Buliński R.: Badanie zawartości niektórych pierwiastków śladowych w produktach spożywczych krajowego pochodzenia, Bromat. Chem. Toksykol., 1985, 18, 17.
  • 16. Marzec Z., Buliński R.: Badanie zawartości pierwiastków śladowych w produktach spożywczych krajowego pochodzenia. Bromat. Chem. Toksykol., 1983, 16, 229.
  • 17. Mon. Pol., 1990, Nr 45, poz. 348. Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 4 grudnia 1990 roku w sprawie wykazu substancji dodatkowych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach oraz na ich powierzchni.
  • 18. Myron D. R., Zimmerman T. J., Shuler T. R., et al.: Intake of nickel and vanadium by humans. A survey of selected diets. Amer. J. Clin. Nutr., 1978, 31, 527.
  • 19. Nikonorow M., Urbanek-Karłowska B.: Toksykologia żywności. Warszawa, PZWL, 1987.
  • 20. Nielsen F.H., Zimmerman T.J., Shuler T.R., et al.: Evidence for cooperative metabolic relationship between nickel and vitamin B1S in rats. J. Trace Elem. Exper. Med., 1989, 2, 21.
  • 21. Nielsen F.H.: Nickel. Trace Elements in Human and Animal Nutrition. 1987, 1, 245.
  • 22. Nielsen F. H.: The importance of diet composition in ultratrace element research. J. Nutr., 1985, 115, 1239.
  • 23. Nadija P.I.: Izuczenije balansa kobalta i nikielija w orgnizmie uczaszczishsja. Gig. San., 1972, 5, 108.
  • 24. Pennington J. A. T., Jones J. W.: Molybdenum, nickel, cobalt, vanadium and strontium in total diets. J. Amer. Diet. Assoc., 1987, 87, 1644.
  • 25. Pickston L., Brewerton H.V., Drysdale J. M., et al.: The New Zealand diet: a survey of elements, pesticides, colours, and preservatives. N. Zeal. J. Technol., 1985, 1, 81.
  • 26. Polska Norma PN-70 A-86923. Oznaczanie zawartości niklu (tłuszcze roślinne jadalne).
  • 27. Smart G. A., Sherlock J. C.: Nikiel in foods and diet. Food Additives and contaminants 1987, 4, 61.
  • 28. Toxicology of Metals. Clinical and Experimental Research. Ed: S. S. Brown. Chichester, Ellis Horwood Limited Publishers, 1987.
  • 29. Zimmerli B., Candrian U., Schlatter Ch.: Vorkomen und toxicologische Bedeutung von Nickel in der Nahrung. Mitt. Gebiete Lebensm. Hyg., 1987, 78, 344.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ac3baea1-eb08-48a6-b9e4-7ead3ca1f670
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.