PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 02 | 3 |

Tytuł artykułu

Rola przetwórstwa w procesie kształtowania się struktury produkcji drobiarskiej

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The role of manufacturing in the procers of poultry production structure shaping

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem opracowania jest określenie wpływu przemysłu drobiarskiego na kształtowanie się struktury produkcji drobiarskiej w kraju na tle uwarunkowań makroekonomicznych. Dane liczbowe za lata 1995-1999 odnośnie rozmiarów produkcji drobiu, poziomu cen i kondycji ekonomicznej firm przetwórczych zaczerpnięto z raportów rynkowych. Zmiana modelu konsumpcji polegająca na preferencji w żywieniu produktów dietetycznych, stwarza szansę rozwojowi dla przetwórstwa oraz jego bazy surowcowej, kształtując jednocześnie strukturę produkcji drobiarskiej. Proporcje cenowe w stosunku do żywca wieprzowego i wołowego były korzystne dla artykułów drobiarskich, a więc stanowią szansę rozwoju tej gałęzi produkcji.
EN
The elaboration aims in stating of the poultry industry influence on the poultry production structure shaping in Poland in the light of macroeconomic conditions. The numerical data for 1995-99 come from the market reports and they concern the poultry production, the price level and the processing firms economic condition. The change in production model what is based on the preferences in dietetic products nourishment, makes the chance for both processing industry and its raw material base development, thus shaping poultry industry structure. The price proportions in relation to pig and beef slaughter were favourable for poultry articles, so there is a chance for poultry production development.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

02

Numer

3

Opis fizyczny

s.190-195,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza w Lublinie, Lublin

Bibliografia

  • Chechelski P. (1999): Produkcja wyrobów wysokoprzetworzonych przemysłu spożywczego w latach dziewięćdziesiątych. Zag. Ekonom. Rolnej, nr 1.
  • Dybowski G., Kobuszyńska M. (1999): Produkcja indyków w Polsce w latach 90. Przemyśl Spożywczy, nr 2.
  • Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Stan i perspektywy. 1999, nr 10.
  • Kijowski J. (1999): Problemy produkcji i eksportu polskich gęsi. Przemysł Spożywczy, nr l2.
  • Popiołek W. (1998/1999): Analiza kosztów stałych i zmiennych tuczu kurcząt rzeźnych. Annales Univ. M. Curie-Skłodowska, sectio H, vol.XXXII/XXXIII.
  • Popiołek W. (1999): Wpływ relacji cen na kształtowanie się struktury i dynamiki rozwoju produkcji drobiarskiej. Mat. Konf. AR Lublin.
  • Rynek drobiu i jaj. Stan i perspektywy, 1999, nr 15 i 16.
  • Rynek mięsa. Stan i perspektywy, 1999, nr 17.
  • Świetlik K. (2000): Rynek drobiu w Unii Europejskiej. Polskie Drobiarstwo, nr 1.
  • Urban R. (1999): Przemysł spożywczy w okresie transformacji. Przemysł Spożywczy, nr 9.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-aba04771-5632-43a6-86ff-edd6c15dfd3e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.