PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 09 | 1 |

Tytuł artykułu

Wpływ wieku uboju koni na zmiany zachodzące w tłuszczu końskim w czasie zamrażalniczego przechowywania

Warianty tytułu

EN
Effect of the slaughter age of horses on changes occurring in the horse fat during the frozen storage

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

1

Opis fizyczny

http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_10.pdf

Twórcy

  • Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Uniwersytet Rzeszowski w Rzeszowie, ul.Zelwerowicza 4, 35-601 Rzeszów
autor
  • Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Uniwersytet Rzeszowski w Rzeszowie, ul.Zelwerowicza 4, 35-601 Rzeszów

Bibliografia

  • Arcos-Garcia, G., Totosaus, A., Guerrero, I., Perez-Chabela, M. L. (2002). Physicochemical, sensory, functional and microbial characterisation of horse meat. Rev. Bras. Agrocienc., 8, 1, 43-46.
  • De Palo, P., Maggiolino, A., Centoducati, P., Tateo, A. (2013). Slaughtering age effect on carcass traits and meat quality of Italian draught horse foals. Asian Australas. J. Anim. Sci., 26, 11, 1637-1643.
  • Dobranić, V., Njari, B., Mioković, B., Cvrtila Fleck, Ž., Kadivc, M. (2009). Chemical composition of horse meat. Meso, 11, 1, 62-67.
  • Gruda, Z., Postolski, J. (1999). Zamrażanie żywności. Warszawa: WNT.
  • Hertrampf, J. W. (2003). Mythos Pferdefleisch. Fleischwirtschaft, 1, 88-92.
  • Hęś, M., Korczak, J. (2007). Wpływ różnych czynników na szybkość utleniania się lipidów mięsa. Nauka Przyr. Technol., 1, 1, #3.
  • Kondratowicz, J. (2001). Effect of natural fat addition on changes in the weight and sensory quality of horsemeat frozen according to different methods. Nat. Sci., 8, 183-192.
  • Kondratowicz, J., Bąk, T. (1998a). Changes in the weight and taste qualities of horsemeat frozen by means of liquid carbon dioxide and a ventilation method during 3-month cold storage. Nat. Sci., 1, 229-239.
  • Kondratowicz, J., Bąk, T. (1998b). Effect of different methods of freezing on some chemical and physico-chemical properties of 'normal' and 'enriched' horsemeat during 3-month cold storage. Rocz. Inst. Przem. Mięsn. Tłuszcz., 35, 1, 67-76.
  • Kondratowicz, J., Bąk T. (1998c). Effect of different methods of freezing on weight losses and taste qualities of 'normal' and 'enriched' horsemeat during 6-month cold storage. Rocz. Inst. Przem. Mięsn. Tłuszcz., 35, 1, 77-87.
  • Kondratowicz, J., Podlejska, Ż. (2000). Wpływ dodatku tłuszczu naturalnego na skład chemiczny i właściwości fizykochemiczne mięsa końskiego zamrożonego różnymi metodami. Biul. Nauk. AR-T Olszt., 8, 187-195.
  • Kortz, J., Gardzielewska, J. (1988). Wartość użytkowa mięsa końskiego (cz. II). Koń Pol., 3, 16.
  • Korzeniowski, W., Jankowska, B., Kwiatkowska, A. (1993). Zawartość karotenu i witaminy A w tłuszczach końskich. Med. Wet., 49, 9, 419-421.
  • Korzeniowski, W., Kwiatkowska, A., Jankowska, B. (1999). Warto polubić koninę. Przegl. Gastron., 8, 8-9.
  • Lee, Ch. E., Seong, P. N., Oh, W. Y., Ko, M. S., Kim, K. I., Jeong, J. H. (2007). Nutritional characteristics of horsemeat in comparison with those of beef and pork. Nutr. Res. Pract., 1, 70-73.
  • Litwińczuk, Z. (2004). Surowce zwierzęce - ocena i wykorzystanie. Warszawa: PWRiL.
  • Morcuende, D., Estévez, M., Ruiz, J., Cava, R. (2003). Oxidative and lipolytic deterioration of different muscles from free-range reared Iberian pigs under refrigerated storage. Meat Sci., 65, 3, 1157-1164.
  • Paleari, M. A., Moretti, V. M., Beretta, G., Mentasti, T., Bersani, C. (2003). Cured products from different animal species. Meat Sci., 63, 4, 485-489.
  • PN-ISO 3960:1996. (1996). Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej . Warszawa: PKNMiJ.
  • PN-ISO 660:1998/Az1:2000. (1998/2000). Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości. Warszawa: PKNMiJ.
  • Rak, L., Morzyk, K. (2002). Chemiczne badanie mięsa. Wrocław: Wyd. AR.
  • Sobina, I., Kondratowicz, J. (2000). Effect of horsemeat enrichment on autolytic changes in intramuscular lipids during cold storage. Nat. Sci., 4, 127-134.
  • Stanisławczyk, R. (2008). Zmiany zachodzące w tłuszczu końskim podczas chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania. Towarozn. Hig. Prod. Roln.-Spoż. Monogr. 26.
  • Stanisławczyk, R., Znamirowska, A. (2005). Changes in physicochemical properties of horse meat during frozen storage. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment., 4, 2, 89-96.
  • Tonial, I. B., Aguiar, A. C., Oliveira, C. C., Bonnafé, E. G., Visentainer, J. V., De Souza, N. E. (2009). Fatty acid and cholesterol content, chemical composition and sensory evaluation of horsemeat. S. Afr. J. Anim. Sci., 39, 4, 328-332.
  • Wąsowicz, E., Gramza, A., Hęś, M., Jeleń, H., Korczak, J., Małecka, M., Mildner-Szkudlarz, S., Rudzińska, M., Samotyja, U., Zawirska-Wojtasiak, R. (2004). Oxidation of lipids in food. Pol. J. Food Nutr. Sci., 13/54, 1s, 87-100.
  • Zin, M., Znamirowska, A., Gil, M. (2003). Opłacalność mięsnego użytkowania koni. Gosp. Mięsna, 9, 50-53.
  • Znamirowska, A. (2005). Wartość rzeźna, jakość mięsa i tłuszczu chłodzonego i mrożonego oraz poziom akumulacji związków toksycznych w zależności od wieku koni. Rzeszów: Wyd. URz.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ab5ce70d-5bfb-4435-ae68-d293674b7cdf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.