PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2016 | 62 | 1 |

Tytuł artykułu

Seed oil composition of Acacia nilotica (L.) Delile from Iran

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Skład oleju z nasion Acacia nilotica (L.) Delile rosnącej w Iranie

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Introduction: Acacia nilotica (L.) Delile belongs to the Fabaceae family and the subfamily Mimosoideae; and commonly called Gum arabic tree. As the young pods and seeds are eaten roasted by the people in South Iran. Objective: The oil composition of the mature seeds of A. nilotica collected from natural habitats of the south of Iran were analyzed in order to determine their potential for human or animal consumption. Methods: The extracted oil was analyzed by gas-chromatography/mass spectroscopy method (GC/MS). Results: The oil content in these edible seeds was found to be 3.4% (v/w) fresh weight. A rare phytosterol, six fatty acids, nine hydrocarbons and one diterpenoid were identified which constituted about 83.5% of the oil. The phytosterol, 26-ethylcholesta-5,25(Z)-dien-3.β-ol (20.8%) as well as essential saturated and unsaturated fatty acids were the main components. Other components were present in amounts lower than 5%. Conclusion: It is concluded that the seed oil could be a new natural source for human nutrition.
PL
Wstęp: Acacia nilotica (L.) Delile należy do rodziny Fabaceae, podrodziny Mimosoideae; otrzymuje się z niej gumę arabską. W południowym Iranie są spożywane pieczone młode strąki i nasiona tej rośliny Cel: Badano skład oleju z dojrzałych nasion A. nilotica zebranych z naturalnych stanowisk na południu Iranu w celu określenia jego przydatności do spożycia przez ludzi i zwierzęta. Metody: Wyekstrahowany olej analizowano metodą chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas (GC/MS). Wyniki: Zawartość oleju w jadalnych nasionach wynosiła 3.4% (v/w) świeżej masy. Olej zawierał rzadko spotykany fitosterol, sześć kwasów tłuszczowych, dziewięć węgolwodorów i jeden diterpenoid; związki te stanowiły łącznie około 83.5% oleju. Głównymi składnikami oleju były: fitosterol, 26-ethylcholesta-5,25(Z)-dien-3.β-ol (20.8%) oraz nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawartość pozostałych składników nie przekroczyła 5%. Wniosek: Olej z nasion omawianego gatunku może być nowym naturalnym środkiem odżywczym dla ludzi.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

62

Numer

1

Opis fizyczny

p.22-28,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Pharmaceutical Sciences Branch Islamic Azad University, Tehran, Iran
  • Herbal Medicines Research Center, Pharmaceutical Sciences Branch Islamic Azad University, Tehran, Iran
autor
  • Department of Medicinal Chemistry, Faculty of Pharmacy, Pharmaceutical Sciences Branch Islamic Azad University, Tehran, Iran
  • Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Pharmaceutical Sciences Branch Islamic Azad University, Tehran, Iran
  • Herbal Medicines Research Center, Pharmaceutical Sciences Branch Islamic Azad University, Tehran, Iran

Bibliografia

  • 1. Pellew AR. The Production and Consumption of Acacia Browse and its Potential for Animal Protein Production: Browse in Africa, International Livestock Centre for Agriculture, Addis Ababa, 1980.
  • 2. Malviya S, Rawat S, Kharia A, Verma M. Medicinal attributes of Acacia nilotica Linn. - a comprehensive review on ethnopharmacological claims. Int J Pharm Life Sci 2011; 2(6):830-837.
  • 3. Brown AJ, Cherikoff V, Roberts DCK. Fatty acid composition of seeds from the Australian Acacia species. Lipids 1987; 22(7):490-494.
  • 4. Metcalfe LD, Schmitz AA, Pelka JR. Rapid preparation of fatty acid esters from lipids for gas chromatography. Anal Chem 1966; 38:514-515. doi: http://dx.doi.org/10.1021/ac60171a016
  • 5. Swigar AA, Silverstein RM. Monoterpenes. Aldrich Chemical Company Publ., Milwaukee, USA, 1981.
  • 6. Adams RP. Identification of Essential Oil Components by Gas Chromatography/Mass Spectroscopy. Allured Publishing Co., Carol Stream, Illinois, 1995.
  • 7. Weingartner O, Bohm M, Laufs U. Controversial role of plant sterol esters in the management of hypercholesterolaemia. Europ Heart J 2008; 30(4):404-409. doi:http://dx.doi.org/10.1007/BF02540364
  • 8. Woyengo TA, Ramprasath VR, Jones PJH. Anticancer effects of phytosterols. Europ J Clin Nutr 2009; 63(7):813-820. doi:http://dx.doi.org/10.1038/ejcn.2009.29
  • 9. FDA. GRAS Notice 000181: Phytosterols.
  • 10. Netscher T. Synthesis of Vitamin E. Vits Hormons. 2007; 76:155-202. PMID: 17628175
  • 11. Jamal S, Farooqi JA, Ahmad MS, Mannan A. Chemical investigation of Acacia seed oils. J Sci Food Agri 1987; 39(3):203-206. doi: http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.2740390303
  • 12. Okoro SO, Kawo AH, Arzai AH. Phytochemical screening, antibacterial and toxicological activities of Acacia nilotica extracts. Bayero J Pure Appl Sci 2014; 7(1):105-115. doi: http://dx.doi.org/10.4314/bajopas.v7i1.20

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ab163e49-2130-4dd2-92d1-5846268a3966
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.