EN
The aim of the research conducted in the years 2005-2006 in Chrząstowo near Nakło (53o09’ N; 17o35’ E) was the evaluation of the productivity and yield quality of the autumn regrowth of red fescue cultivated for seeds in conditions of diversified rates and time of nitrogen fertilization. In autumn, after collecting the seeds 20, 40 or 60 kg N·ha-1 was applied. In spring, 40, 60, 80 kg N·ha-1 were applied once at the time of the start of growing, but also in a divided rate 40 + 40 kg (40 kg at the basic time of early spring and 40 kg at the beginning of the stage of shooting). The level of spring nitrogen fertilization did not affect green and dry matter yield of the autumn regrowth in the first and second production year. The increase of nitrogen rate in autumn from 20 to 40 kg·ha-1 caused the increase of green matter yield by 9-10%. Additional application of 20 kg N·ha-1 resulted in the increase of 5.6% in the first and 13.6% in the second production year. The level of autumn nitrogen fertilization did not affect the content of crude fiber, but the increase of the rate from 40 to 60 kg·ha-1 resulted in the increase of the total protein content by 11% in the first production year. Regardless of the time and level of nitrogen fertilization, nutritional value of the regrowth was limited by the deficiency of magnesium, calcium and phosphorus.
PL
Celem badań wykonanych w latach 2005-2006 w Chrząstowie k. Nakła (53o09’ N; 17o35’ E) była ocena wydajności i jakości plonu odrostu jesiennego kostrzewy czerwonej uprawianej na nasiona w warunkach zróżnicowanych dawek i terminów nawożenia azotem. Jesienią, po zbiorze nasion stosowano 20, 40 lub 60 kg N·ha-1. Wiosną aplikowano 40, 60, 80 kg N·ha-1 jednorazowo w czasie ruszenia wegetacji, a także w dawce dzielonej 40 + 40 kg (40 kg w podstawowym terminie wczesno-wiosennym i 40 kg na początku fazy strzelania w źdźbło). Poziom wiosennego nawożenia azotem nie wpłynął na plon świeżej i suchej masy odrostu jesiennego w pierwszym i drugim roku pełnego użytkowania. Zwiększenie dawki azotu w okresie jesiennym z 20 do 40 kg·ha-1 spowodowało przyrost plonu świeżej masy o 9-10 %. Dodatkowa aplikacja 20 kg N·ha-1 dawała zwyżkę 5,6% w pierwszym i 13,6% w drugim roku użytkowania. Poziom jesiennego nawożenia azotem nie wpłynął na zawartość włókna surowego, ale zwiększenie dawki z 40 do 60 kg·ha-1 spowodowało wzrost zawartości białka ogółem o 11% w pierwszym roku użytkowania. Niezależnie od terminu i poziomu nawożenia azotem wartość pokarmową odrostu ograniczał niedobór magnezu, wapnia i fosforu.