PL
Spożycie miodu w Polsce na tle innych państw naszego regionu jest niskie i znacznie zróżnicowane w obrębie poszczególnych grup gospodarstw domowych. Celem zgłębienia różnic w poziomie konsumpcji sięgnięto do bazy indywidualnych danych pochodzących z badań budżetów gospodarstw domowych GUS z lat 2001 i 2003. Spożycie miodu w gospodarstwach domowych wahało się od 0,11 do 1,57 kg/osobę w 2001 roki i od 0,17 do 1,60 kg/osobę w 2003 roku. Spośród czynników znaczny wpływ na konsumpcję miał typ biologiczny rodziny, jej faza cyklu rozwoju, dochód, a także źródło utrzymania. W mniejszym stopniu poziom spożycia zależał od wykształcenia głowy rodziny, czy miejsca zamieszkania. W latach 2001 -2003 zaobserwowano ogólny wzrost konsumpcji miodu w Polsce o około 20%, przy czym spożycie tego produktu wyraźnie spadło w gospodarstwach domowych małżeństw i osób starszych, nieaktywnych zawodowo.
EN
In Poland the consumption of honey, compared to other countries of our region, is low and highly diversified in particular groups of households. The aim of our study was to find the differences in level of intake of this product based on individual database from CSO household budget surveys in 2001 and 2003. The consumption of honey varied between 0,11-1,57 kg per capita in 2001 and 0,17-1,60 kg per capita in 2003. All examined factors: life-cycle of family, income and source of existence were significantly related to consumption level. The intake of honey was only slightly influenced by education of head of the family and place of living of household. In 2001-2003 a 20% growth was observed in consumption of honey, while in households of couples and older persons the significant decline was noticed.