PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 73 | 10 |

Tytuł artykułu

Krajowy przemysł mleczarski po integracji Polski z UE

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Domestic dairy sector after Poland's accession to the EU

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Polski przemysł mleczarski dobrze dostosował się do uwarunkowań rynkowych po akcesji do UE. Procesy modernizacyjne umożliwiły osiągnięcie wymaganych standardów weterynaryjno-higienicznych i dostosowanie produkcji do regulacji rynkowych w UE. Przemiany strukturalne spowodowały wzrost koncentracji zarówno bazy surowcowej, jak i przemysłu mleczarskiego. W rezultacie poprawiła się efektywność gospodarowania i wzrosła wydajność pracy. Przemysł mleczarski jest konkurencyjny na rynkach zewnętrznych, gdyż osiąga duże dodatnie saldo w handlu zagranicznym. Sytuacja finansowa przemysłu jest dobra, ale w znacznym stopniu zależy od koniunktury na światowym rynku, gdyż eksport odgrywa dużą rolę w bilansie rynkowym. Przemiany strukturalne jeszcze trwają, gdyż struktura polskiego mleczarstwa jest nadal bardzo rozdrobniona w porównaniu z głównymi konkurentami z UE.
EN
After the accession to the EU Polish dairy industry has successfully adjusted to market conditions. Conducted modernisation processed allowed for an achievement of required veterinary and hygiene standards and adapt production to market regulations in the EU. Undergoing structural changes resulted in growing concentration of both raw material basis and dairy industry. Such changes triggered an improvement in efficiency of production and labour productivity. The dairy industry has been competitive on foreign markets which is confirmed by surplus in foreign trade. The financial situation of the industry is comfortable but highly reliable upon global markets, as exports account for a considerable share of output. Since the Polish dairy sector structure is still very fragmented as compared with major EU competitors, structural changes cannot be considered as completed.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

73

Numer

10

Opis fizyczny

s.4-8,rys.,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Badań Rynkowych, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Chechelski P. 2005. „Zasięg procesów globalizacji w polskim przemyśle spożywczym”. Komunikaty Ekspertyzy Raporty 506, IERiGŻ-PIB: Warszawa.
  • [2] Rynek mleka. Stan i perspektywy, nr 29-56, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, Warszawa, 2005-2019.
  • [3] Rembeza J., J. Seremak-Bulge. „Ewolucja podstawowych rynków rolnych i jej wpływ na transmisję cen w latach 1990-2008”. PW 2005-2009, nr 131, IERiGŻ-PIB: Warszawa, 2009.
  • [4] Seremak-Bulge J, K. Hryszko, A. Zalewski. 2006.„Reglonalne zróżnicowanie mleczarstwa”. Komunikaty Ekspertyzy Raporty 520, IERiGŻ-PIB: Warszawa.
  • [5] Szajner P. 2009.„Perspektywy eksportu polskich wyrobów mleczarskich w zmieniających się uwarunkowaniach” Studia i Monografie 146, IERIGŻ-PIB: Warszawa.
  • [6] Szajner P. 2015.„Relacje cenowe na polskim rynku mleka po akcesji do UE”. Prace Naukowe UE we Wrocławiu, Polityka Ekonomiczna, 402: Wrocław.
  • [7] Szajner P. 2017. „Wahania koniunkturalne na światowym i krajowym rynku mleka odtłuszczonego w proszku w latach 2004-2016”. Zeszyty Naukowe SGGW Problemy Rolnictwa Światowego 17/XXXII (1) : 206-215.
  • [8] Urban R. 2008. „Wpływ Integracji z UE na polską gospodarkę żywnościową”, praca zbiorowa. Program Wieloletni 2005-2009,90, IERiGŻ-PIB: Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a987abdd-cc34-47a3-a291-5bb58990326e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.