PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 12 | 4 |

Tytuł artykułu

Rynek ziemniaków w Polsce

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Potatoes market in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Porównano różne kierunki produkcji ziemniaka pod względem ich opłacalności. Oszacowano pojemność różnych sektorów rynkowych, poziom cen oraz koszty produkcji. Uwzględniono rynek ziemniaka wczesnego, jadalnego, skrobiowego, dla przetwórstwa spożywczego oraz nasiennictwo. Stwierdzono, że produkcja ziemniaka jest generalnie opłacalna, z wyjątkiem uprawy ziemniaków skrobiowych. Podaż krajowa przewyższa popyt na rynku krajowym.
EN
The paper compares several of potato production in terms of profitability. Analysed the capacity of the various market channels, the level of prices and production costs. Takes into account the market for early crop, table potato, starch industry, food processing and seed production. It was found that the cultivation of potato is generally profitable but currently the demand exceeds the supply of the domestic market.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

4

Opis fizyczny

s.230-234,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie

Bibliografia

  • Nowacki W. 2009a: Czynniki wpływające na opłacalność produkcji ziemniaka w Polsce. Rocz. Nauk. SERiA, t. XI, z. 2, s. 320-323.
  • Nowacki W. 2009b: Stan aktualny i perspektywy produkcji ziemniaka w Polsce do roku 2020. Studia i Raporty IUNG-PIB, Puławy, z. 14, s. 71-94.
  • Seremak-Balge J. (red.) 2006: Rynek ziemniaka i ewolucja jego funkcjonowania oraz wpływ na proces transmisji cen. IERiGŻ-PIB, Warszawa, nr 53, ss. 94.
  • Roczniki statystyczne za lata 2002-2009: GUS, Warszawa.
  • Rynek ziemniaka - stan i perspektywy. Analizy rynkowe. 2009: IERiGŻ-PIB, Warszawa, nr 36, ss. 26.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a9279bf3-ae0b-4a59-b455-dd30a54f36bf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.