PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 04 | 6 |

Tytuł artykułu

Produkcja mikotoksyn przez grzyby wyizolowane z warzyw okopowych

Warianty tytułu

EN
Mycotoxins production by fungi isolated from underground and root vegetables

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

6

Opis fizyczny

http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_4_69.pdf

Twórcy

autor
  • Katedra Mikrobiologii, Uniwersytet Rolniczy im.Hugona Kołłątaja w Krakowie, al.Mickiewicza 24/28, 30-059 Kraków
autor

Bibliografia

  • Bogacka E., Matkowski K., 2001. Wpływ grzybów na zdrowie ludzi. Mikol. Lek. 8, 3-4: 175-178.
  • Chełkowski J., 1985. Mikotoksyny, wytwarzające je grzyby i mikotoksykozy. Wyd. SGGW, Warszawa.
  • Daszek W., Liewellyn G., 1982. Aflatoxins and plants. Post. Mikrobiol. 21, 1-2: 65-81. Dynowska M., 2006. Kliniczne aspekty zakażeń grzybami pleśniowymi. W: Mikotoksyny i grzyby pleśniowe - zagrożenia dla człowieka i zwierząt. Red. J. Grajewski. Wyd. UKW, Bydgoszcz: 67-81.
  • Fassatiowa O., 1983. Grzyby mikroskopowe w mikrobiologii technicznej. WN-T, Warszawa.
  • Grajewski J., 2006. Mikotoksyny i mikotoksykozy zagrożeniem dla człowieka i zwierząt. W: Mikotoksyny i grzyby pleśniowe - zagrożenia dla człowieka i zwierząt. Red. J. Grajewski. Wyd. UKW, Bydgoszcz: 117-147.
  • Kozak K., 2003. Mikotoksyny - nadal groźne. Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku, Warszawa.
  • Michalczyk M., Macura R., 2008. Wpływ warunków przechowywania na jakość wybranych, dostępnych w obrocie handlowym, mało przetworzonych produktów warzywnych. Żywn. Wyd. Nauk. PTTŻ 3: 96-107.
  • MirČnik T.G., 1957. O gribach obuslovlivajuscich toksicnost' demowo-podzolistoj pocvy razlicnoj stepeni okul'turennosti. Mikrobiologija 26: 78-86.
  • Obiedziński M., Bartnikowski E., 2000. Skażenia żywności pochodzenia zwierzęcego dioksynami a zagrożenie konsumenta. Przem. Spoż. 1: 44-47.
  • Pierzynowska J., Grzesiuk E., 2001. Czy należy obawiać się grzybów pleśniowych? Przegl. Hod. 2: 45-49.
  • Pittet A., 1998. Natural occurrence of mycotoxins in foods and feeds - an updates review. Rev. Med. Vet. (Toulouse) 149, 6: 479-492.
  • Popowski J., 2000. Pleśnie i ich toksyny a bezpieczeństwo żywności. Żywn. Żyw. Prawo Zdr. 1: 109-114.
  • Samson R., Frisvad J., 2004. Penicillium subgenus Penicillium; new taxonomic schemes, mycotoxins and other extrolites. Stud. Mycol. 49.
  • Wieczorek C., 2003. Mikologiczne skażenia żywności. Żywn. Wyd. Nauk. PTTŻ 3: 119-128.
  • Wiśniewska-Dmytrow H., Kozak A., 1996. Skażenia surowców i pasz przemysłowych mikotoksynami na podstawie badań własnych w latach 1990-1995. W: Mycotoxins in food, raw materials and industrial foolders. Red. J. Grajewski. WSP, Bydgoszcz: 48-49.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a91373c9-6813-46dd-a7c8-611862535b7a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.