EN
The Lublin region, one of the main agricultural regions in Poland, has very favorable conditions for agricultural production but the development of the agricultural sector has been very slow there. This is due, among other factors, to the extensive farming used on large areas and the fragmentation of fields with numerous fragments of natural ecosystems. In Lublin Province, cereals comprise the highest proportion of the crop structure, especially wheat, but farmers also often cultivate maize, oilseed rape, sugar beet, and legumes for consumption. The biological diversity of agricultural areas is enhanced by growing traditional plant species and varieties. Crop species are accompanied by segetal weeds, sometimes very expansive, sometimes rare and endangered by extinction. In recent years, the following have been the dominant weed species in the region’s crop fields: Galium aparine, Convolvulus arvensis, Papaver rhoeas, Viola arvensis, and Veronica persica. However, there are several locations of occurrence of Muscari comosum (a strictly protected species) and the following unique species: Adonis aestivalis, Anthemis tinctoria, Caucalis platycarpos, Galium tricornutum, and Thymelaea passerina. In Lublin Province, there are many organic farms which contribute to the significant diversity of agricultural plant communities. In this review, we also indicate the biocoenotic role of weeds and their importance in the proper maintenance of agroecosystems and ecosystem services.
PL
Lubelszczyzna jest jednym z głównych regionów rolniczych w Polsce, posiadających bardzo korzystne warunki do produkcji rolniczej. Rozwój sektora rolnego zachodzi tu jednak bardzo powoli, co jest spowodowane, między innymi, ekstensywnym gospodarowaniem na znacznych obszarach, a także rozdrobnieniem gospodarstw. W województwie lubelskim w strukturze zasiewów dominują zboża, a zwłaszcza pszenica, ale często uprawia się również kukurydzę, rzepak, buraki cukrowe oraz strączkowe jadalne. Gatunkom rolniczym towarzyszą chwasty segetalne, czasem bardzo ekspansywne, a czasami rzadkie i zagrożone wyginięciem. W ostatnich latach gatunkami chwastów dominującymi na polach uprawnych regionu były: Galium aparine, Convolvulus arvensis, Papaver rhoeas, Viola arvensis i Veronica persica. Występuje kilka stanowiska unikalnych gatunków, takich jak: Muscari comosum (objęty ścisłą ochroną), Adonis aestivalis, Anthemis tinctoria, Caucalis platycarpos, Galium tricornutum i Thymelaea passerina. Na Lubelszczyźnie jest wiele gospodarstw ekologicznych, w których często uprawia się stare, tradycyjne gatunki i odmiany roślin uprawnych, wzbogacające różnorodność agrocenoz. W tej pracy wskazujemy także na biocenotyczną rolę chwastów oraz ich znaczenie w prawidłowym utrzymaniu agroekosystemów (usługi ekosystemowe).