PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 51 | 3 |

Tytuł artykułu

Essential oils and Trichoderma harzianum as an integrated control measure against faba bean root rot pathogens

Warianty tytułu

PL
Roślinne olejki eteryczne oraz grzyb Trichoderma harzianum jako biologiczne czynniki integrowanego zwalczania sprawców zgnilizny korzeni bobu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Carnation, caraway, thyme, peppermint and geranium essential oils have been found to have inhibitory effects against the mycelial growth of Fusarium solani, Rhizoctonia solani, Sclerotium rolfsii and Macrophomina phaseolina under in vitro conditions. Complete inhibition of fungal growth was observed with the use of 4% carnation and geranium oils. Mycelial growth of the tested fungi showed more sensitivity to high concentrations of thyme than to caraway and peppermint oils. Moreover, essential oils used to coat seeds resulted in a significant reduction of root rot incidence of bean, at both pre- and post-emergence stages under greenhouse conditions. Under field conditions seeds coated with essential oils at a concentration of 4% sown in soil treated with the bio-agent Trihoderma harzianum, gave pronounced protection to emerged bean seeds against the invasion of root rot pathogenic fungi. Compared to the control, the above treatment resulted in a reduction of disease incidence at the pre-emergence stage. This reduction was calculated to be between 47.3 and 55.4% compared with a 16.1% reduction with the use of the Rizolex-T treatment. At the post-emergence stage, all applied treatments were able to reduce the percentage of root-rot incidence. Reduction ranged between 41.4 and 47.1% over the untreated control. Reduction in disease incidence was reflected in a yield increase of 15.1-28.8% and 40.1-50%, in seeds coated with one of the different essential oils, or combined with T. harzianum soil treatments, in the respective order. Seeds coated with the fungicide Rhizolex-T caused a yield increase estimated as 11.3% over the check treatment. These results show that application of essential oils in integration with the bio-agent T. harzianum may be considered as an applicable, safe and cost-effective method for controlling such soilborne diseases.
PL
Stwierdzono, że olejki eteryczne pochodzące z roślin: goździka ogrodowego, kminku zwyczajnego, tymianku, mięty pieprzowej i geranium wykazywały właściwości inhibujące wzrost grzybni Fusarium solani, Rhizoctonia solani, Scerotium rolfsii i Macrophomina phaseolina w warunkach in vitro. Całkowite zahamowanie wzrostu grzybów obserwowano po zastosowaniu 4% olejku z roślin goździka i geranium. Grzybnie testowanych patogenów okazały się bardziej wrażliwe na wysokie koncentracje olejku z tymianku niż z goździka ogrodowego czy mięty pieprzowej. Ponadto olejki eteryczne zastosowane do otoczkowania nasion powodowały istotne ograniczenie występowania zgnilizny korzeni bobu, zarówno przed jak też po wschodach roślin w warunkach szklarniowych. W warunkach polowych otoczkowanie nasion olejkami eterycznymi w koncentracji 4% oraz siew do gleby potraktowanej grzybem T. harzianum jako czynniki biologicznego zwalczania zapewniło wyraźną ochronę kiełkujących nasion przed porażeniem przez grzyby patogeniczne powodujące zgniliznę korzeni. Powyższy zabieg wpływał na ograniczenie występowania choroby przed wschodami roślin rzędu 47,3 - 55% w porównaniu do obiektu kontrolnego z zaprawą Rizolex-T, gdzie procent ograniczenia występowania choroby wynosił 16%. Po wschodach roślin wszystkie zastosowane zabiegi ograniczały występowanie zgnilizny korzeni od 41,4 - 47,1% w porównaniu do nie traktowanej kombinacji kontrolnej. Ograniczenie występowania choroby spowodowało wzrost plonu roślin 15,1- 28,8% i 40,1 - 50% odpowiednio dla nasion otoczkowanych jednym z testowanych olejków oraz zabiegami łączonymi z glebowym stosowaniem grzyba T. harzianum. Nasiona bobu potraktowane fungicydem Rhizolex-T dawały wyższy plon o 11,3% w porównaniu do obiektu kontrolnego. Wyniki prezentowanych badań pokazują, że wykorzystanie roślinnych olejków eterycznych w połączeniu grzybem T. harzianum jako biologiczne czynniki, należy uznać jako odpowiednią, bezpieczną i opłacalną metodę zwalczania chorób pochodzenia odglebowego.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

51

Numer

3

Opis fizyczny

p.306-313,ref.

Twórcy

  • Plant Pathology Department, National Research Centre, 12622, Giza, Egypt
autor

Bibliografia

  • Abdel-Kader M.M. 1997. Field application of Trichoderma harzianum as biocide for control of bean root rot disease. Egypt. J. Phytopathol. 25: 19-25.
  • Akgul A., Kivanç M. 1988. Inhibitory effect of selected Turkish spices and oregano components on some foodborne fungi. Int. J. Food Microbiol. 6: 263-268.
  • Anonymous 2006. Yearbook of Statistics of Ministry of Agriculture. Agricultural Economical and Statistical Department, Arab Republic of Egypt, Cairo. (in Arabic), 238 pp.
  • Benkeblia N. 2004. Antimicrobial activity of essential oils extracts of various onions (Allium cepa) and garlic (Allium sativum). Lebensm. Wiss. Technol. 37: 263-268.
  • Bindu S., Kumar P. 2009. In vitro antifungal potency of some plant extracts against Fusarium oxysporum. Int. J. Green Pharmacy 3: 63-65.
  • Chao W.L., Nelson E.B., Harman G.E., Hoch H.C. 1986. Colonization of the rhizosphere by biological control agents applied to seeds. Phytopathology 76: 60-65.
  • Dabur R., Gupta A., Mandal T.K., Singh D.D., Bajpai V., Gurav A.M., Lavekar G.S. 2007. Antimicrobial activity of some Indian medicinal plants. Afr. J. Tradition, CAM 4 (3): 313-318.
  • Elad T., Chet J., Katan J. 1980. Trichoderma harzianum: a biocontrol effective against Sclerotium rolfsii and Rhizoctonia solani. Phytopathology 70: 119-121.
  • El-Mougy N.S. 2001. Field application of certain biological and chemical approaches on controlling Bean wilt disease. Egypt. J. Phytopathol. 29: 69-78.
  • El-Mougy N.S., El-Gamal N.G., Abdel-Kader M.M. 2007. Control of wilt and root rot incidence in Phaseolus vulgaris L. by some volatile compounds. J. Plant Protection Res. 47 (3): 255-265.
  • El-Mougy N.S., Abdel-Kader M.M. 2008. Long term activity of bio-priming seed treatment for biological control of faba bean root rot pathogens. Aust. Plant Pathol. 37 (5): 464-471.
  • El-Toony A.M.E., Awad N.G.H., Tadrous M.F.I. 2003. Chemical and biochemical control of tomato damping-off disease under nursery conditions with special reference to the antagonism between the causal pathogens. Egypt. J. Appl. Sci. 18: 47-68.
  • Hadar Y., Chet I., Henis Y. 1979. Biological control of R. solani damping-off with wheat bran culture of Trichoderma harzianum. Phytopathology 69: 64-68.
  • Hadar Y., Harman G.E., Taylor A.G. 1984. Evaluation of Trichoderma koningii and T. harzianum from New York soils for biological control of seed rot caused by Pythium spp. Phytopathology 74: 106-110.
  • Jenny J. 2000. Essential oils: A new idea for postharvest disease control. Good Fruit and Vegetables magazine 11 (3), p. 50. Available online: http://postharvest.com.au/GFV_oils.PDF http://postharvest.com.au/GFV_oils.PDF
  • Juglal S., Govinden R., Odhav B. 2002. Spices oils for the control of co-occurring mycotoxin-producing fungi. J. Food Protect. 65: 638-687.
  • Juven B.J., Kanner J., Sched F., Weisslowicz H. 1994. Factors that interact with the antibacterial of thyme essential oil and its active constituents. J. Appl. Microbiol. 76: 626-631.
  • Karapinar M. 1985. The effects of citrus oil and some Turkish spices on growth and aflatoxin production by Aspergillus parasiticus NRRL 2999. Int. J. Food Microbiol. 12: 239-245.
  • Karatzas A.K., Bennik M.H., Smid E.J., Kets E.P. 2000. Combined action of S-carvone and mild heat treatment on Listeria monocytogenes Scott A. J. Appl. Microbiol. 89: 296-301.
  • Kaur J., Arora D. 1999. Antimicrobial activities of species. Int. J. Antimicrob. Agents. 12: 257-262.
  • Kim J., Marshall M.R., Wei C. 1995. Antibacterial activity pf some essential oils components against five foodborne pathogens. J. Agric. Food Chem. 43: 2839-2845.
  • Kumar A., Tripathi S.C. 1991. Evaluation of the leaf juice of some higher plants for their toxicity against soilborne pathogens. Plant Soil 132: 297-301.
  • Lanciotti R., Gianotti A., Patrignani N., Belleti N., Guerzoni M.E., Gardini F. 2004. Use of natural aroma compounds to improve shelf-life of minimally processed fruits. Trends Food Sci. Technol. 15: 201-208.
  • McLean K.L., Dodd S.L., Sleight B.E., Hill R.A., Stewart A. 2004. Comparison of the behavior of a transformed hygromycin resistant strain of Trichoderma atoviride with the wild-type strain. NZ Plant Protect. 57: 72-76.
  • Nanir S.P., Kadu B.B. 1987. Effect of some medicinal plants extract on some fungi. Acta Botanica India 15: 170-175.
  • Nirmala Kishore Singh S.K., Dubey N.K. 1988. Fungitoxic activity of essential oil of Juniperus communis. Indian Perfunm. 33: 25-29.
  • Ormancey X., Sisalli S., Coutiere P. 2001. Formulation of essential oils in functional perfumery. Parfums, Cosmetiques, Actualites 157: 30-40.
  • SAS Institute Inc. 1996. SAS/STAT User's Guide. Version 6, 12th ed. Vol. 2, SAS Institute, Inc. Cary, North Carolina, USA, 846 pp.
  • Salvat A., Antonnacci L., Fortunato R.H., Suarez E.Y., Godoy H.M. 2001. Screening of some plants from Northern Argentine for their antimicrobial activity. Lett. Appl. Microbiol. 33: 93-297.
  • Sagdiç O., Karahan A. G., Ozcan M., Ozcan G. 2003. Effect of some spices extracts on bacterial inhibition. Food Sci. Technol. Int. 9: 353-359.
  • Simões C.M.O., Schenkel E.P., Gosmann G., Mello J.C.P., Mentz L.A., Petrovick P.R. 2003. Farmacognosia da Planta ao Medicamento. 5th ed. UFRGS/UFSC: Porto Alegre/Florianópolis, 214 pp.
  • Singh U.P., Chauhan V.B., Wagner K.G., Kumas A. 1992. Effect of ajoene, a compound derived from garlic (Allium sativum), on Phytophthora drechsleri f. sp. cajani. Mycologia 84: 105-108.
  • Singh U.P., Singh K.P., Tripathi V.K., Pandy V.B. 1994. Antifungal activity of some naturally occurring plant alkaloids. Int. J. Trop. Plant Dis. 12: 209-212.
  • Sivan A. 1987. Biological control of Fusarium crown rot of tomato by Trichoderma harzianum under field conditions. Plant Dis. 71: 587-592. Doi: 10.1094/PD-71-0587
  • Sivan A., Chet I. 1986. Biological control of Fusarium spp. in cotton, wheat and muskmelon by Trichoderma harzianum. J. Phytopathol. 116: 39-47. Doi: 10.1111/j.1439-0434.1986. tb00892.x
  • Winer B. J. 1971. Statistical Principles in Experimental Design. 2nd ed. MiGraw-Hil Kogakusha, LTD, 596 pp.
  • Whipps J.M., Lumsden R.D. 2001. Commercial use of fungi as plant disease biological control agents: status and prospects. p. 9-22. In: "Fungi as Biocontrol Agents: Progress, Problems and Potential" (T.M. Butt, C. Jackson, N. Magan, eds.). CABI Publishing: Wallingford, UK, 390 pp.
  • Wright B., Rowse H.R., Whipps J.M. 2003. Application of beneficial microorganisms to seeds during drum priming. Biocontrol Sci. Technol. 13: 599-614. Doi: 10.1080/09583150310001517992

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a83c501e-ba51-450e-b625-591d2c6f0a2d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.