PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 70 | 1 |

Tytuł artykułu

What are the diets of patients before bariatric surgery?

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Obesity is regarded as the most common disease of affluence, gradually getting an epidemic status. Objective. The aim of the study was to assess the frequency of consumption of selected food products among the patients qualified for bariatric surgery, together with the analysis of the potential effect of the diet on the development of obesity in examined group of people. Material and Methods. The study involved 57 patients qualified for bariatric treatment of obesity. A standardized food frequency questionnaire (FFQ) was used and anthropometric measurements were performed. Results. In examined group of people, along with increasing BMI, the frequency of cheeses consumption decreased, whereas the frequency of consumption of vegetable and fruit - vegetable juices increased. In addition to that, it was observed that with higher frequency of consumption of animal fat (lard, bacon) and beer, the value of WHR increased, whereas the frequency of consumption of dairy products was in direct proportion to body weight of examined people. It was also noted that people living in the country consumed fruits and potatoes significantly more often than people living in the city, and that people with higher education significantly more often ate coarse grits, high quality meats and fatty fish, as compared to people with vocational training. Conclusions. Inappropriate selection of food products and numerous dietary mistakes made by the patients directly contributed to the development of extreme obesity. The patients prepared for bariatric surgery should receive a dietician support during the preparation for the procedure and afterwards, later in life, in order to maintain a reduced body weight after the surgery.
PL
Wprowadzenie. Otyłość jest uznawana za najczęściej występującą chorobę cywilizacyjną, stopniowo przybierającą postać epidemii. Cel. Celem pracy była ocena częstości spożycia wybranych produktów spożywczych wśród pacjentów zakwalifikowanych do operacji bariatrycznej wraz z określeniem potencjalnego wpływu sposobu odżywiania na rozwój otyłości w badanej grupie osób. Materiał i Metody. W badaniu wzięło udział 57 pacjentów zakwalifikowanych do chirurgicznego leczenia otyłości. Wykorzystano standaryzowany kwestionariusz częstości spożycia (FFQ) oraz wykonano pomiary antropometryczne. Wyniki. W badanej grupie osób wraz ze wzrostem wskaźnika BMI spadało spożycie serów, a jednocześnie zwiększała się częstość spożywania soków warzywnych i warzywno-owocowych. Dodatkowo zaobserwowano, że wraz ze wzrostem częstotliwości spożycia tłuszczów zwierzęcych (smalcu, słoniny) oraz piwa zwiększeniu ulegała wartość wskaźnika WHR, natomiast częstość spożycia produktów nabiałowych była wprost proporcjonalna do masy ciała badanych osób. Odnotowano także, iż mieszkańcy wsi istotnie częściej niż mieszkańcy dużych miast spożywali owoce oraz ziemniaki, a także że osoby z wyższym wykształceniem istotnie częściej sięgali po kasze gruboziarniste, wędliny wysokogatunkowe oraz tłuste gatunki ryb w odniesieniu do osób z wykształceniem zawodowym. Wnioski. Nieodpowiedni dobór produktów spożywczych oraz liczne błędy żywieniowe popełniane przez pacjentów, bezpośrednio przyczyniły się do rozwoju otyłości olbrzymiej. Pacjenci przygotowywani do operacji bariatrycznej powinni otrzymać wsparcie dietetyka podczas przygotowania do zabiegu oraz w celu utrzymania zredukowanej po operacji masy ciała, w kolejnych etapach życia.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

70

Numer

1

Opis fizyczny

p.79-87,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in Szczecin, Szczecin, Poland
  • Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in Szczecin, Szczecin, Poland
autor
  • Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in Szczecin, Szczecin, Poland
  • Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in Szczecin, Szczecin, Poland
  • Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in Szczecin, Szczecin, Poland
autor
  • Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in Szczecin, Broniewskiego 24, 71-460 Szczecin, Poland

Bibliografia

  • 1. Arranz S., Chiva-Blanch G., Valderas-Martínez P., Medina-Remón A., Lamuela-Raventós R., Estruch R.: Wine, beer, alcohol and polyphenols on cardiovascular disease and cancer. Nutrients. 2012; 4(7): 759-781 doi: 10.3390/nu4070759.
  • 2. Beford Ch.A., Nazir N., Perri M.G.: Prevalence of obesity among adults from rural and urban areas of the unites states: findings from NHANES (2005-2008). The J Rural Health. 2012; 28(4): 392-397 doi: 10.1111/j.1748-0361.2012.00411.x.
  • 3. Boniecka I., Szczygieł B., Paśnik K.: Wybrane cechy trybu życia pacjentów z otyłością olbrzymią zakwalifikowanych do operacji bariatrycznych [Selected lifestyle characteristic of patients with extreme obesity qualified for bariatric surgery]. Roczn Państ Zakł Hig. 2009; 60(3): 279-284 (in Polish).
  • 4. Buckley J.D., Howe P.R.C.: Long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids may be beneficial for reducing obesity. Nutrients. 2010; 2(12): 1212–1230 doi: 10.3390/nu2121212.
  • 5. Budżety gospodarstw domowych w 2016r. Główny Urząd Statystyczny [Household budgets in 2016. Central Statistical Office]. Available: https://statgovpl/obszary-tematyczne/warunki-zycia/dochody-wydatkii-warunki-zycia-ludnosci/budzety-gospodarstwdomowych-w-2016-r-,9,11html (Accessed 04.07.18 in Polish).
  • 6. Cichoż-Lach H., Grzyb M., Celiński K., Słomka M.: Nadużywanie alkoholu a alkoholowa choroba wątroby [Alcohol abuse and alcoholic liver disease]. Alkoh Narkom. 2008, 21(1): 55-62 (in Polish).
  • 7. de Oliveira Leite A.M., Miguel M.A.L., Peixoto R.S., Rosado A.S., Silva J.T., Paschoalin V.M.F.: Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: a natural probiotic beverage. Braz J Microbiol. 2013; 44(2): 341-349 doi: 10.1590/S1517-83822013000200001.
  • 8. Ferder L., Ferder M.D., Inserra F.: The role of highfructose corn syrup in metabolic syndrome and hypertension. Curr Hypertens Rep. 2010; 12(2): 105-112 doi: 10.1007/s11906-010-0097-3.
  • 9. Hollænder P., Ross A., Kristensen M.: Whole-grain and blood lipid changes in apparently healthy adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled studies. Am J Clin Nutr. 2015; 102(3):556-572 doi: 10.3945/ajcn.115.109165.
  • 10. Jandhyala S.M., Talukdar R., Subramanyam Ch., Vuyyuru H., Sasikala M., Reddy D.N.: Role of the normal gut microbiota. World J Gastroenterol. 2015; 21(29): 8787–8803 doi: 10.3748/wjg.v21.i29.8787.
  • 11. Jastrzębska-Mierzyńska M., Ostrowska L., Hady R., Dadan J.: Assessment of dietary habits, nutritional status and blood biochemical parameters in patients prepared for bariatric surgery: a preliminary study. Wideochir Inne Tech Maloinwazyjne. 2012; 7(3): 156-165 doi: 10.5114/wiitm.2011.27581.
  • 12. Jastrzębska-Mierzyńska M., Ostrowska L., Wasiluk D., Konarzewska-Duchnowska E.: Dietetic recommendations after bariatric procedures in the light of new guidelines regarding metabolic and bariatric surgery. Rocz Panstw Zakl Hig. 2015; 66(1): 13-19.
  • 13. Kaniewska E., Gaździńska A., Jagielski P., Gaździński S., Wyleżoł M.: Ocena częstotliwości spożycia wybranych produktów spożywczych przez chorych zakwalifikowanych do zabiegowego leczenia otyłości [Assessment of selected food intake frequency in obese patients qualified for bariatric surgery]. Hyg Pub Health. 2016; 51(1): 66-70 (in Polish).
  • 14. Karbowska J., Kochan Z.: Leptyna jako hormon łączący otyłość z dysfunkcją mięśnia sercowego [Leptin as a mediator between obesity and cardiac dysfunction]. Postepy Hig Med Dosw (online). 2012; 66: 267-274 (in Polish).
  • 15. Karl JP, Saltzman E: The role of whole grains in body weight regulation. Adv Nutr. 2012; 3(5): 697 – 707 doi: 10.3945/an.112.002782.
  • 16. Karwowska Z., Majchrzak K.: Wpływ błonnika na zróżnicowanie mikroflory jelitowej (mikrobiota jelit) [The effect of dietary fibre on the diversity of intestinal microbiota]. Bromat Chem Toksykol. 2015; 48(4): 701–709 (in Polish).
  • 17. Kłósek P.: Rola stresu psychologicznego w neuroendokrynnej regulacji pobierania pokarmu i powstawaniu otyłości The role of psychological stress in the neuroendocrine regulation of food intake and obesity]. Forum Zaburzeń Metabol. 2016; 7(3):111-118 (in Polish).
  • 18. Kłosiewicz–Latoszek L.: Otyłość jako problem społeczny, zdrowotny i leczniczy [Obesity as a social, medical and therapeutic problem]. Probl Hig Epidemiol. 2010; 91(3): 339-343 (in Polish).
  • 19. Kochan Z., Karbowska J., Babicz-Zielińska E.: Trans kwasy tłuszczowe w diecie – rola w rozwoju zespołu metabolicznego [Dietary trans-fatty acids and metabolic syndrome]. Postepy Hig Med Dosw (online). 2010; 64: 650-658 (in Polish).
  • 20. Kostecka M., Bojanowska M.: Problems in bariatric patient care – challenges for dieticians. Wideochir Inne Tech Maloinwazyjne. 2017; 12(3): 207-215 doi: 10.5114/wiitm.2017.70193.
  • 21. Kryska S., Grajek M.: Biopsychospołeczne znaczenie hiperfagii [Biopsychosocial determinants of hyperphagia]. JEcolHealth. 2013; 17: 178 – 185 (in Polish).
  • 22. Kuczyńska B., Biczysko M., Bogdański P.: Chirurgiczne leczenie otyłości olbrzymiej i zaburzeń metabolicznych [Surgical treatment of morbid obesity and mtabolic disorders]. Forum Zaburzeń Metabol. 2012; 3(2): 61-69 (in Polish).
  • 23. Marlicz W., Ostrowska L., Łoniewski I.: The role of gut microbiota in weight management by non-invasive interventions and bariatric surgery. Nutrition, Obesity & Metabolic Surgery. 2014; 1(1): 20-29.
  • 24. McKeown N.M., Troy L.M., Jacques P.F., Hoffmann U., O’Donnell C.J., Fox C.S.: Whole- and refined-grain intakes are differentially associated with abdominal visceral and subcutaneous adiposity in healthy adults: the Framingham Heart Study. Am J Clin Nutr. 2010; 92(5): 1165–1171 doi: 10.3945/ajcn.2009.29106.
  • 25. Neubauer K., Poniewierka E.: Błonnik w wybranych chorobach układu pokarmowego [Fiber in the gastrointestinal diseases]. Piel Zdr Publ. 2013; 3(3): 299–302 (in Polish).
  • 26. Ostrowska L., Czapska D., Stefańska E., Karczewski J., Wyszyńska U.: Czynniki ryzyka kamicy żółciowej u osób otyłych i z należną masą ciała [Cholecystolithiasis risk factors at obesity and normoweight persons]. Rocz Panstw Zakl Hig. 2005; 56(1):67-76 (in Polish).
  • 27. Piekarzewska M., Wieczorkowski R., Zajenkowska-Kozłowska A.: Stan Zdrowia Ludności Polski w 2014 r. [Health condition of Polish people in 2014]. Główny Urząd Statystyczny Warszawa Zakład Wydawnictw Statystycznych. 2016 ISBN 978-83-7027-611-9 Strona 76 (in Polish).
  • 28. Riccardi G., Rivellese A.A., Giacco R.: Role of glycemic index and glycemic load in the healthy state, in prediabetes, and in diabetes. Am J Clin Nutr. 2008;87(1): 269–274 doi: 10.1093/ajcn/87.1.269S.
  • 29. Różnice w wynagrodzeniach kobiet i mężczyzn w Polsce. Główny Urząd Statystyczny [Differences in salary of women and men in Poland. Central Statistical Office]. Available:https://statgovpl/files/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5474/12/1/1/roznice_w_wynagrodzeniach_i_kobiet_i_mezczyzn_w_2014pdf (Accessed 04.07.18 in Polish).
  • 30. Sadowska J., Rygielska M.: Technologiczne i zdrowotne aspekty stosowania syropu wysokofruktozowego do produkcji żywności [Technological and health aspects of using high fructose syrup in food production]. Żywn Nauka Technol Jakość. 2014; 3(94): 14 – 26 (in Polish).
  • 31. Singh R.K., Chang H.W., Yan D., Lee K.M., Ucmak D., Wong K., Abrouk M., Farahnik B., Nakamura M., Zhu T.H., Bhutani T., Liao W.: Influence of diet on the gut microbiome and implications for human health. J Transl Med. 2017, 15(1):73 doi: 10.1186/s12967-017-1175-y.
  • 32. Socha P., Wierzbicka A., Neuhoff-Murawska J., Włodarek D., Podleśny J., Socha J.: Nonalcoholic fatty liver disease as a feature of the metabolic syndrome. Rocz Panstw Zakl Hig 2007; 58(1):129-137.
  • 33. Sola M., Gajewska E., Manikowski W.: Wpływ otyłości na jakość życia związana ze stanem zdrowia wśród dziewcząt i chłopców [The influence of obesity on health-related quality of life among girls and boys]. Nowiny Lek. 2012; 81(4): 321–329 (in Polish).
  • 34. Stępniak U., Micek A., Waśkiewicz A., Bielecki W., Drygas W., Janion M., Kozakiewicz K., Niklas A., Puch-Walczak A., Pająk A.: Prevalence of general and abdominal obesity and overweight among adults in Poland. Results of the WOBASZ II study (2013-2014) and comparison with the WOBASZ study (2003-2005). Pol Arch Med Wewn. 2016; 126(9): 662-671 doi: 10.20452/pamw.3499.
  • 35. Szczepańska E., Brończyk-Puzoń A.: Ocena nawyków żywieniowych pacjentów z otyłością, zakwalifikowanych do zabiegu bariatrycznego [Evaluation of nutritional habits of obese patients qualified for bariatric surgery]. Med Og Nauki Zdr. 2014; 20(3): 330–334 (in Polish).
  • 36. Szymocha M., Bryła M., Maniecka-Bryła I.: Epidemia otyłości w XXI wieku. [The obesity epidemic in the 21st century]. Zdr Publ. 2009; 119(2):207-212 (in Polish).
  • 37. Trompette A., Gollwitzer E.S., Yadava K., Sichelstiel A.K., Sprenger M., Ngom-Bru C., Blanchard C., Junt T., Nicod L.P., Harris N.L., Marsland B.J.: Gut microbiota metabolism of dietary fibre influences allergic airway disease and haematopoiesis. Nat Med. 2014; 20(2): 159–166 doi: 10.1038/nm.3444.
  • 38. Wang Y., Beydoun B.A., Liang L., Caballero B., Kumanyika S.K.: Will All Americans Become Overweight or Obese? Estimating the Progression and Cost of the US Obesity Epidemic. Obesity. 2008; 16(10): 2323–2330 doi: 10.1038/oby.2008.351.
  • 39. World Health Organization. Available: http://wwwwhoint/mediacentre/factsheets/fs311/en/ (Accessed 11.02.2018).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a80304e0-ff71-4498-ba90-92e42fb34f88
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.